Záhada nicků (některých) vyřešena...

Určitě jste se s nimi i Vy setkali. Hádají se, jsou sprostí a jejich názory Vám jsou nepochopitelné. Ani já jsem je nechápal, až do včerejška...

Včera jsem narazil na smutný, ale zajímavý článek, který se zabýval problémem lidské psyché. Problémem depresivních stavů, pokusů o sebevraždy a o tom, jak je naše zdravotnictví mnohdy totálně neschopné tyto stavy řešit. Tedy ne že by se nevědělo jak na to, ale vůle jaksi chybí.

Zajímala mě debata k tomuto článku/blogu a tak jsem si jí rozkliknul a čekal jsem, jaké ,,perly" se na nebohého autora snesou z řad ,,známých firem" z našeho diskutérského  společenství.

Moje překvapení a poznání bylo nefalšované. Nicky, které pod jinými články doslova perlí jednou sprosťárnou za druhou, nicky, které se hádají s každým a kvůli všemu, nicky, jejichž názory prostě nelze přehlédnout a pochopit už vůbec ne, tak tyto nicky se objevily i zde...

Dávaly jednu celkem rozumnou radu za druhou jak na deprese a naprosto fundovaně probíraly otázky možných příčin, následků a prevence maniodepresivních stavů. Navrhovaly možný postup, léčebné preparáty a já si na chvíli připadal jako na sympoziu špiček psychiatrického nebe.

Do té doby jsem si myslel, že jsou ti lidé, skrývající se za oněmi nicky, zlí a zákeřní jedinci. Včera jsem pochopil, že vzhledem k jejich osobním zkušenostem s psychickými potížemi jsou to lidé nešťastní a nemocní. Nevěřím totiž, že by jejich nicky patřily opravdovým psychologům, nebo psychiatrům. Tak hluboko snad (doufám) naše zdravotnictví ještě nekleslo...

Jsou to lidé s bohatými zkušenostmi v,,oboru" a já už chápu, proč jsem se s nimi nezřídka nemohl shodnout a nechápal jsem jejich myšlenkové pochody. Znal jsem pár lidí, co depresemi trpěli, nebo trpí a vím, že zdravý člověk si nedokáže vůbec představit tu cestu, kterou oni musí dennodenně ujít.

Jsem za tuto zkušenost vděčný, neboť mně pomohla vyřešit otázku, co je to za lidi, se kterými se setkávám pod články jak svými, tak mých kolegů. Přeju jim (těm nickům), aby jejich léčba byla úspěšná a život co nejvíce snesitelný.

Asi je třeba mít na paměti, že ten, kdo kouše, je možná sám tím, kdo je pokousaný nejvíc...

Hezký den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | středa 26.8.2009 8:15 | karma článku: 27,23 | přečteno: 3147x