Udělejte si doma vlastní Lučinu, nebo Almete...

Včera jsem nadával na některé dovozce potravin z Polska, co si naši zem pletou se smetištěm, a nás, české konzumenty, s čuňaty, co jedí pomyje…

 

 

Abych ale jen tak neplácal do větru, a ukázal, že se jejich pokusům o otravu našeho národa umím osobně postavit, rozhodl jsem se dnes zveřejnit takový jeden jednoduchý receptík. Není to nic složitého, a zvládne to i naprostý kuchyňský analfabet.

Jistě si někteří z vás v obchodech povšimli, že celá řada pomazánek typu „lučina“, je vyrobena právě v Polsku, a i když ne tam, tak ani naši výrobci si příliš nelámou hlavu s různými těmi „éčky“, dochucovadly, a podobným neřádem. Já jsem se naučil dělat si výborné pomazánky typu „Lučina“ doma, a to za použití jen několika málo ingrediencí, a bez všech těch zbytečných chemo-přísad.

Je to snadné – koupíte si jeden veliký kelímek (500 g) obyčejného bílého jogurtu, například „Selský“ od firmy Hollandia. Dále pak jeden kelímek (150 g) kysané smetany. Doma si pak celý jogurt smícháte v misce s 1/3 kelímku kysané smetany a špetkou soli. Vše dobře promícháte. Na hrnec si dáte cedník, na jehož dno rozprostřete čisté plátno, kdo má doma pleny po miminu, má vystaráno. Poté tam přelijete onu smíchaninu jogurtu s třetinkou smetany. Překryjete dalším kouskem čistého plátna, a necháte normálně při pokojové teplotě přes noc uležet.

Ráno budete mít v hrnci pod cedníkem tekutinu, která je snad i syrovátkou, a kterou já osobně vylévám, a v cedníku výborný základ pomazánek. Plátno, ve kterém mám smetanovo – jogurtovou hmotu, zmáčknu, a vymačkám případně další tekutinu. Poté přendám hmotu do uzavíratelné misky. Tam pomazánkový základ dochutím podle toho, jakou chci pomazánku ve finále mít. Buď přidám směs čerstvých bylinek, jako pažitka, kudrnka, případně malý kousek rozetřeného česneku atd. Pepř a špetku soli, nebo třeba natvrdo uvařené vajíčko. Výborná je z tohoto základu také známá pomazánka –„budapešť“. Do té dávám malý kousek cibule nasekané na hodně drobno, malý kousek červené papriky – taktéž najemno nasekané, špetku mletého pepře, špetku soli, malou lžičku olivového oleje pro zjemnění, a pár kapek balzamikového octa. Tato pomazánka je lepší, když se ponechá před konzumací třeba přes noc ještě odležet v uzavřené nádobě v lednici.

Výborná chuť zaručena!

Základ je možné také použít na vynikající rybí pomazánku, stačí přidat jen sardinky, kousek cibule najemno nasekané, špetku pepře a soli, pár kapek citronu, a jeden hodně maličký rozetřený stroužek česneku.

Výborná je ale i jen klasická chuť této pomazánky, jen se špetkou sole, třeba namazaná na krajíc čerstvého chleba, posypaná čerstvou nakrájenou pažitkou…

Nám doma všechny tyto pomazánky opravdu moc chutnají, a tak celou jejich přípravu řešíme tak, že koupíme jogurty tři, a využijeme tak celý kelímek té zakysané smetany. Ve výsledku máme za cca 65 korun nějakých 1350g pomazánkového základu. Kdybychom měli zakoupit stejné množství originál Lučiny, v balení po 125g, stálo by nás to nejméně 250 korun, tedy skoro čtyřikrát tolik…!

Pomazánku rozdělíme, a poté, podle toho, na jakou úpravu máme chuť, takovou podobu části pomazánky dáme…

Pomazánka vám v uzavíratelné nádobě v lednici vydrží klidně i týden, takže toto množství není problém pro rodinu spotřebovat ať už ke snídaním, svačinám, nebo jako chutnou letní večeři, namazanou na plátcích francouzské bagetky, s čerstvou zeleninou, vše zapíjené dobrým bílým vínkem…

Jistě, že už v tom jogurtu i v té smetaně nějaká ta dochucovadla jsou, určitě jich tam ale není v součtu tolik, jako v už hotových pomazánkách, jako je např. Almete, Lučina atd. Přitom tahle „moje“ pomazánka, se jim chutí téměř vyrovná.

A podvodní výrobci rádoby pomazánek, i se svými éčky a všelijakými umělými dochucovadly, se mohou jít klouzat…

 

Dobrou chuť!

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 24.4.2013 10:03 | karma článku: 31,15 | přečteno: 4880x