Učitelé, na rozdíl od jiných pracujících, mají svátek – Velký pátek…

Už roky se o tom vedou spory. Uznat Veliký pátek, tedy den, kdy byl ukřižovaný Ježíš, jako státní svátek, nebo nechat vše tak, jak je…?

 

Pravdou je, že my, Češi, jsme povětšinou národem ateistickým. I ty oblíbené Vánoce v širším pojetí v našich končinách nemají moc duchovní rozměr, pokud nepokládáme za vrchol duševna přejedení se, nebo nákupní adrenalin.

Ale proč, když máme státem uznané svátky, jako je den výročí upálení Mistra Jana Husa, nebo den příchodu soluňských bratří do naší vlasti, proč nemáme uznaný jako státní svátek, z hlediska křesťanské tradice tak důležitý den, jako je Veliký pátek…?

Veliký pátek prostě patří k Velikonocím, protože kdyby nebylo jeho, nebylo by ani velikonočního pondělí. V současné době slaví pracovním volnem asi jen učitelé, protože školou povinné děti mají Zelený čtvrtek a Veliký pátek takzvané „velikonoční prázdniny“.

Mám za to, že celá řada rodičů by uvítala, kdyby nemusela jako každý rok řešit, kam na ty dva dny udat své dítě, protože sami musí do práce. Zdá se, že odchodem ze školy člověk ztratí nárok na oslavu svátků jara, na kompletní Velikonoce.

Jo, teď jsem si vzpomněl, že prý nejen učitelé dnes nemusí do práce, prý i poslanci, ti, kteří nám ostatním nechtějí Veliký pátek dopřát, dnes také do práce nepůjdou… Ale je fakt, že oni se flákají po celý rok, takže jeden den sem - jeden den tam, to už národ nevytrhne. A stud by od nich také asi čekal jen málokdo…

 

 

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 3.4.2015 8:30 | karma článku: 23,54 | přečteno: 1012x