Taxikáři - jediná ,,škodná"...?

Leží v žaludku kde komu. Obzvláště páni radní prý z nich mají osypky. A tak se ptám – proč jen z nich?!

Jak se pan primátor Bém nechává často slyšet, je část pražských taxikářů bandou loupežníků a zlodějů. S jejich taxou - 99,-Kč se jim prý jinak říci nedá.

,,Fajn, má pravdu", chtělo by se souhlasit.

Já osobně se na to ,,mrknu" ještě trochu jinak. Prý tady máme ,,svobodu" podnikání. No tak o co jde?- ptám se. Ať se nám ceny za odvoz odkudkoliv kamkoliv líbí nebo ne, dovolí si někdo korigovat ceny například v autoservisech, nebo za právní služby?!

Začnu u těch autoservisů. Je bohužel běžnou praxí, že si necháme například ve ,,značkovém" servisu přezout gumy na svém plechovém miláčkovi. Když se nám dostane do ruky faktura, máme na ní například nemalou položku za ocelová vyvažovací závaží. Třeba na osm kusů. Protože se kola auta vyvažují z přední (viditelné), ale i ze zadní (vnitřní) strany disků, můžeme si počet skutečně použitých závaží (nijak levných) ověřit pouze tak, že padneme na ,,všechny čtyři" a nízko u země počítáme.

Já jich jednou takhle napočítal pouze pět, oproti fakturově deklarovaných osmi. Myslím, že dotyčný servisní technik na můj ,,důrazný" dotaz, kdo z nás že to neumí počítat do osmi, zda já, nebo on, nikdy nezapomene...

A poučení?

Vždy jezděte s autem do servisu oblečení tak, aby pro vás nebyl problém kecnout si na zem a zkontrolovat si, jestli to, co je na faktuře psáno, je i na autě dáno...

A to jsou ,,jen" závažíčka. V podstatě prkotina. Zkuste si ale nechat ,,kleknout" třeba jen obyčejnou Fabii, zavezte ji do servisu a nezapomeňte si s sebou ale vzít prášek na nervy, aby s vámi cena opravy ,,nesekla".

A pokračujeme dál. Zkuste se dostat s někým do soudního sporu. Důvod se může vyskytnout dřív, než by se jeden nadál. Stačí bláznivý soused, manželka se kterou už nechcete mít nic společného a nebo stačí, když si budete potřebovat nechat od právníka vyhotovit jakoukoliv smlouvu...

Úžasnou vlastností demokracie je prý (mimo jiné) i fakt, že každý občan má právo obracet se na soud v jakékoliv záležitosti, ve které se cítí být poškozen, nebo se případně před soudem hájit. Jen blázen by se však do podobného klání pouštěl na vlastní pěst. Prostě právníky potřebujeme.

Můžeme si je ale opravdu všichni, když nepočítám členy dozorčích rad, kteří jsou zároveň placení ještě z jiných, námi občany v daních poskytnutých platů, dovolit?

Já si dovolím tvrdit že ve většině případech si například řidič autobusu, zedník, nebo prodavačka rozmyslí, jestli má vůbec svá ,,svatá" práva, daná zákonem, Ústavou a co já vím čím ještě, skutečně hájit u soudu. Může si ,,normální" člověk opravdu dovolit právníka?

Odpovězte si každý sám...

Tyto přemrštěné ceny a v podstatě zlodějny vrchnosti nevadí?

Ne, nechci tvrdit, že když mohou okrádat zákazníky v autoservisech a advokáti ,,válet sudy" se svými klienty, že je v pořádku, když ,,loupí" již zmiňovaní taxikáři. Mě spíše fascinuje, že na jedné straně páni konšelé a jiná vrchnost, hodlají dost hlasitě ,,remcat" do cen a podnikání skupině jedné, ale je jim ,,šumák", co vyvádějí skupiny druhé. Ono se asi (určitě) na jedné skupině dá ,,nahonit" více politických bodů, než na skupinách jiných.

Ono totiž mít například bývalého spolužáka právníka - to je důvod k chlubení. Chlubit se ale kamarádem taxikářem?

To snad raději dostat u magistrátního korýtka prasečí (pardon - ,,novou") chřipku... 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 5.5.2009 9:34 | karma článku: 17,46 | přečteno: 1146x