Tam, kde jsou bahenní sopky...

Zvu Vás do přírodní rezervace SOOS. Je to doslova ,,měsíční krajina", ale stojí za to ji vidět.

 

Najdete ji pár kilometrů od Františkových Lázní. Rezervace tam byla vyhlášena v roce 1964, a to na ploše 221 ha. Přístupná je ale jen část a to něco přes 1 km dlouhou podlážkovou naučnou stezkou. Můžete tam vidět rozlehlé rašeliniště a slatiniště, kde vyvěrá množství minerálních pramenů a čistý oxid ohličitý v tzv. mofetách - bahenních sopkách. Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, které mělo slanou (minerální) vodu. Dnes zde najdeme evropskou raritu - tzv. křemelinový štít - nahromaděnou křemelinu ze schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera.

Je to ,,měsíční" krajina rozbrázděná erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí. Určitě ale stojí za to se tam mrknout, kde jinde na našem území chcete vidět ,,bublat" vodu uprostřed přírody...?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve skutečnosti to tam vypadá lépe a zajímavěji, než na mých fotkách. Takhle to vypadá jen jako plochy bahna, ale věřte mi, že když tam přijdete, dáte mi za pravdu, že jste nikdy nic takového v naší zemi asi neviděli.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 10.9.2010 8:15 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1606x