Stydíme se za své hrdiny…?

Docela mě zarazilo, když jsem se dozvěděl o plánovaném natáčení filmu o atentátu na zastupujícího říšského protektora, Reinharda Heydricha. Počin jako takový není zarážející, zarážející spíše je, KDO příběh operační skupiny  Anthropoid hodlá natáčet…

 

Jsem trochu smutný, že příběh nevšední odvahy a sebeobětování Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka budou natáčet cizí filmaři. Proč se u nás natáčí tolik doslova s odpuštěním sraček, a takové téma přenecháme britskému režisérovi Seanu Ellisovi? Proč naše, československé hrdiny, mají hrát Jamie Dornan (Jan Kubiš), známý z erotického trháku Padesát odstínů šedi, a Cillian Murphy (Jozef Gabčík), ten si zahrál např. ve filmech Transcendence či Temný rytíř povstal…?

Já vím, že film Atentát už u nás v roce 1964 natočil režisér, pan Jiří Sequens st., a to tak že dobře, ale poznání historických událostí od toho roku 64´ přeci jen postoupilo o pár krůčků kupředu, a tak by nová filmová verze té události, mohla vykreslit její ještě věrohodnější obraz.

Gabčík a Kubiš, jako i další parašutisté, jsou NAŠIMI národními hrdiny, proč si jich nedokážeme vážit natolik, abychom se o nich chtěli dozvědět více, a to z vlastní produkce? Samozřejmě, že mezi nimi nebyli jen samé kladné osobnosti, například Karel Čurda, nebo Viliam Gerik byli za zradu svých druhů po válce odsouzení k trestům smrti a popraveni, ale i to je součást oné historie, před kterou bychom neměli zavírat oči. Jak už jsem psal, je to téma veliké jako hrom – a my si ho necháme vyfouknout cizími produkcemi…

Místo toho naši současní filmoví tvůrci natáčí braky, vyžívají se v tématech hodných červených knihoven, sračkových komedií, nebo genderových univerzit. Televizní produkce nás zahlcuje věčnými seriály, kde slovo ubohost hraje největší z hlavních rolí.

A naši hrdinové, a jejich silné příběhy, budou nakonec oživeni cizími herci z erotických, nebo fantasmagorických děl…

Vím, že téma smysluplnosti operace Anthropoid je velmi ožehavé, a dodnes se nad tím řada historiků dohaduje. Ale není to právě pro takové téma to nejlepší doporučení…?

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 3.3.2015 10:36 | karma článku: 31,81 | přečteno: 1831x