Seriál Most! nastavil zrcadlo nám všem. A když říkám všem, tak to tak také myslím…

Má své odpůrce, ale také mraky pozitivních sledovatelů. Skočil do toho doslova po hlavě a možná že spousta lidí zatím neví, jak ho uchopit, tak pro jistotu buď mlčí, nebo i chválí – zatím… (?)

.

Myslím si, že lze s určitostí říci, že něco takového ještě český divák ve veřejnoprávní, ale i na jakékoliv jiné TV stanici, neviděl. Tvůrci, jako by se buď vysmívali, nebo prostě jen vykašlali na pomalu tvrdnoucí společenská pravidla zvaná „korektnost“.

V seriálu můžeme vidět v podstatě ty nejhorší, ale zároveň i nejlepší vlastnosti, které má jak „bílá“ majorita, tak i zároveň „snědá“ minorita. Je ukázáno až na kost, co všechno se honí v hlavách jak „bílých“, tak i „tmavých“. Seriál je sice komediálního typu, nicméně si na nic nehraje, slova, která tam padají, situace a myšlenky hlavních i vedlejších hrdinů, jsou totiž naprosto reálné.

Je sice pravda, že některým vulgaritám by asi slušelo spíše vysílání po desáté hodině večerní, ale to já osobně neřeším. Značnou část svého života jsem strávil po fabrikách, přesně mezi takovými týpky, jako jsou právě hrdinové seriálu, a tak vím, že stejně vulgárně, jako v seriálu, se hafo lidí skutečně mezi sebou baví. Z toho důvodu mě osobně nemůže vykolejit nějaký ten expresivní výraz pro zadní část těla, nebo pro dámské přirození, rozhodně z toho mít mravní úlek nebudu.

Ale abych se vrátil k seriálu – mně se moc líbí, že tam není ukázán jen „rasismus“ a „xenofobie“ ze strany „bílých“ Čechů, ale i ten a ta ze strany Čechů cigánské národnostní menšiny. Viz reakce obyvatel Chánova, když se tam, na „jejich“ území objevil bílý popelář. Věřte, že to tak opravdu funguje, nic si nenalhávejme.

Líbí se mi, že si seriál na nic nehraje, nesnaží se halit skutečnou realitu a vnímání problémů v soužití mezi Romy a ne-Romy, a to jak z jedné, tak z druhé strany. Zejména v poslední době to spíše bývá tak, že rasismus a xenofobie jsou přisuzovány jen bílé majoritě, přestože spousta z nás z vlastních zkušeností ví, že tyto nepěkné vlastnosti jsou stejnou měrou vlastní i veliké části Romů. Považuju skoro za zázrak, že se prý seriál líbí jak Romům, tak „bílým“, a to přesto, že jsou v něm ukazovány špatné vlastnosti a zvyky jak jedné, tak druhé strany.

To mě naplňuje nadějí, že až mnohdy nesmyslná korektnost dostává na frak od obyčejného humoru, který, jak je vidět, dokáže alespoň na kratičkou část pondělních večerů spojit často nespojitelné – názor majoritní i minoritní části našeho občanstva.

Ukazuje se, že nejlepší recept na lidskou blbost je, udělat si z ní legraci, protože jen tak se dají otupit její hrany. Nedělám si iluze, že by se po skončení seriálu chytli všichni, koho se to týká, za nosy a od té chvíle se chovali k sobě navzájem jinak.

Přesto jsem opravdu rád, že konečně vidím v České televizi, platí i s malým „č“, dílko, které nezastírá realitu, nehraje si na něco, co není, nesnaží se za každou cenu a přes závit zkultivovávat diváka směrem, který je slepá ulička.

Bylo by hodně dobré, kdyby si od dnešních dní spousta lidí, jedno jaké barvy pleti, když je napadne, že dají někomu po hubě jen proto, z jaké části města, nebo národa pochází, v duchu řekli – „Dycky Most!“.

Možná, by je to zklidnilo a oni by si uvědomili, že lidská blbost není ctí, ale že je vlastně k smíchu.

Takže nashle, příští pondělí večer…

.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 30.1.2019 10:04 | karma článku: 37,39 | přečteno: 2222x