Sankce si mohou dovolit jen silní…

...a to je přesně ten průšvih, který jakoby západní politici zcela přehlíželi. To je přesně ten důvod, proč je míč na straně hřiště páně Putina. My totiž nejsme silní…

 

Přestaňme si lhát do kapsy, jakékoliv skutečně tvrdé a účinné sankce vůči Rusku si ani Evropa, ani USA nemohou dovolit. Jednoduše proto, protože Evropa má v Rusku obrovské množství investic (jen ČR okolo 70 miliard…), Rusové si také za posledních několik let zvykli dost cestovat, takže případný odliv turistů z této země by znamenal velice citelnou ránu do všeho, co s turistickým ruchem souvisí.

Jako příklad si můžeme spočítat, že jen naše země by odlivem ruských turistů mohla přijít o cca 20 000 pracovních míst přímo v odvětví turistického ruchu. A nejen tam, něco podobného by čekalo i odvětví dalších služeb, vždyť podle některých pramenů u nás utratí ruští turisté z celkové finanční částky utracené všemi turisty ze zemí mimo EU až 51%.

Docela pecka, co říkáte…?

USA si budou muset zvyknout na to, že doba, kdy si hráli na světové četníky, doba, kdy ekonomicky zruinovaný Sovětský svaz Reagan sfoukl z pozice světového obra, už je pryč. Rusku se podařilo přes všechny problémy, které má, vydrápat se znovu na pozici velikého světového hráče. A nejen USA, ale i celý svět si na tuto staronovou skutečnost bude muset zvyknout.

Putin má v záloze na rozdíl od Západu ještě několik es, drží například stále ruce na kohoutech s ropou a zemním plynem. Je bláhové a nebezpečné (a nezodpovědné) tvrdit, že by v případě přerušení dodávek těchto komodit z Ruska do Evropy tato vystačila se zásobami z jiných zdrojů.

Nebalamuťme se, a berme Rusko vážně, nejsme v této době tak silní, abychom si ho mohli dovolit považovat za něco, čím už dávno není…

 

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 18.3.2014 10:48 | karma článku: 26,60 | přečteno: 1046x