Rozmazlení Řekové nechtějí splácet své dluhy…

To už Haškův feldkurát Katz si liboval – „…to se nám to žere, když nám lidi půjčujou…“ Ve Švejkovi to bylo k smíchu, v případě Řecka to je však k pláči…

 

Řekové si po celá desetiletí žili jako ona pověstná prasata v žitě. Lhali a falšovali své hospodářské a ekonomické výsledky, a slavná Evropská unie dělala, že nic nevidí. Je až s podivem, jak údajní ostřílení ekonomičtí odborníci nerozpoznali, že na výsledcích řecké ekonomiky něco smrdí, a to tak, že velmi a velmi dlouho.

Evropa si s hlavou zastrčenou hluboko do písku Řeky rozmazlila, naučila je zneužívat hodnotu peněz. Vzpomeňme si jen na všechno, co vyplulo po zhroucení toho domečku z karet napovrch. Na to, jak se v Řecku udělovaly tučné prémie státním zaměstnancům za to, že dokázali přijít VČAS do práce. Na to, jak ve škole s třiceti žáky učil více než dvojnásobný počet učitelů. Řekové si navykli brát plnými hrstmi a žít na dluh a úkor časů budoucích.

Jejich dluh narostl do astronomických výšek, 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč). To je už samo o sobě hrůza, aby toho ale nebylo málo, zvolili si Řekové v nedělních volbách do čela své země chytráky z bolševické líhně, stranu Syriza, jejíž lídr Alexis Tsipras pravil, že - “…chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu“.

A jakpak si to pan Tspiras představuje?

Inu tak, že bude usilovat o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. To v praxi znamená, že bude po někom, od koho si jeho země PŮJČILA… požadovat odpis většiny dluhu…

Jo, žrát a mlaskat u toho, to vám šlo, balkánští bardové, když ale máte své dluhy splatit, najednou budete vymýšlet, jak se ze své povinnosti vyvázat.

Řekové svým způsobem vydírají celou evropskou unii. Očekávají, že je Evropa nenechá padnout totálně na hubu, protože by spolu s nimi šlo do kopru celé slavné euro. A to není v zájmu ani zemí eurozóny, ani ostatních členů unie, byť stále se svými vlastními měnami.

Řekové nechtějí pochopit, že se sami svou vinou ocitli na samém dně unie, stále si hrají na něco, co nejsou (a ani nikdy nebyli…).

Jestli by někomu slušel pád na prdel, tak je to rozmazlené Řecko. Jenže k tomu nedojde, představitelé evropské unie nemají koule na jiné, méně závažné věci, natož aby měli koule na to přiznat i vlastní chyby, a radikálně je řešit.

Kdepak, to se zase zahrabe hlava do písku, vystrčí se holá prdel k obloze, a bude se čekat, že to nějak dopadne.

No, s bolševiky v čele Řecka to bude obzvláště výživné čekání…

 

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 26.1.2015 15:02 | karma článku: 36,21 | přečteno: 3043x