Romové míří do Říma...?

Tak nevím, jestli si dělají srandu z nás, nebo ze sebe. Kdo že to? No přeci ti, co si přečetli pohádku o kocourovi Mikešovi…

 

Tak jsem se dočetl, že se čeští Romové chystají ve velkém na cestu do Švýcar a do Vatikánu. Proč? No, protože je jim u nás jen ubližováno, zažívají dnes a denně teror a to jak ze strany státní správy (té státní správy, co většině z nich vyplácením dávek umožňuje živobytí), tak ze strany ostatních občanů. Tak jsem to alespoň po přečtení tohoto článku pochopil.

Fajn, tak jim přeji šťastnou cestu. Jsem zvědavý, jak dlouho jim to nadšení vydrží. Asi jen těžko pochopí (Romové), že to právě kvůli nim zavedla Kanada s naší zemí vízový styk, asi jen těžko přiznají, že právě kvůli nim na našich letištích musela řada lidí, kteří se chtěli podívat do Londýna, procházet ponižujícími procedurami.

Asi jen těžko pochopí, že pokud se náhodou stane a oni se dostanou na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, že najednou dojde k rozčarování a to jak ze strany papežské stolice k nim, tak ze strany jejich směrem k papeži.

Jak jen vysvětlit někomu, že se pro své chování a zvyky stává nežádoucím hostem (viz. Kanada a Velká Británie)?

Jak jen vysvětlit někomu, že nikde nelétají pečení holubi do úst?

Jak jen vysvětlit někomu, že ve Švýcarsku mají takový pořádek právě proto, protože se tam umí lidé chovat k vybudovaným hodnotám tak, aby vydržely déle než zařízení domů v Chánově?

Jestli si myslí, naši milí Romové, že na ně ve světě čekají s otevřenou náručí, tak že jim přeji šťastnou cestu. A jen jednu radu jim dám na závěr – nechte si tady, naši milí Romové, něco v rezervě, abyste se měli kam vrátit.

A že se budete muset vracet, to je tak jasné, jako je jasný fakt, že pečený holub ještě nikdy nikam nedoletěl…

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 14.4.2010 16:50 | karma článku: 42,41 | přečteno: 4136x