Proč jsou zubaři mezi lékaři nadřazenou kastou…?

Asi většina z nás, kteří jsme nevyhráli v loterii půl miliardy, občas řešíme nepříjemnou situaci, kterou je návštěva zubaře. Nejen že jde mnohdy o proces bolestivý, navíc ho máme pěkně okořeněný cifrou, kterou zaplatíme…

.

… hotově a pěkně na dřevo. Často si říkám, proč tomu tak je, vždyť si přeci platím zdravotní pojištění, ze kterého je v jiných případech u jiných lékařů péče o moje fýzis hrazena, tak proč tomu tak není u zubařů? Pokud nějaká poměrná část placena z pojišťovny je, proč je doplatek u zubařů tak nekřesťansky vysoký…?

Dám vám jeden příklad za všechny – jdete po namrzlém chodníku a ujedou vám nohy. Ukázkově se vyflákáte, zlomíte si nohu, rozbijete si loket a co čert nechtěl, ten kamenný obrubník byl jako na potvoru přesně tam, kam dopadla vaše tvář, takže máte dva zuby vejpůl.

Přijede sanitka, odveze vás do nemocnice. Tam vám na ortopedii dají dohromady rozbitý loket, na chirurgii vám pod narkózou srovnají kosti v noze a nohu vám pěkně zabalí do sádrového obalu. Pár dnů si tam poležíte a až půjdete domů, zaplatíte jen za to, že jste tam jedli a spali. Za ošetření, operaci, za materiál a léky použité při léčení, za čas a práci lékařů, za odvoz sanitkou z místa úrazu, nezaplatíte ani korunu – vše jde na pojišťovnu.

Po tom přijde čas na to, udělat něco s přeraženými zuby. Dobelháte se po propuštění ze špitálu na zubní k všemu zubaři, který má mimochodem smlouvu s vaší pojišťovnou, zrovna tak, jako ji má uzavřenou ta nemocnice, kde vám dávali do kupy nohu a loket.

A zubaři, na rozdíl od předchozího léčení v nemocnici, budete pěkně solit z vlastní kešeně, jako byste smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou neměli, jako byste si zdravotní pojištění vůbec nehradili. A pokud nemáte sjednané nějaké soukromé úrazové pojištění, tak už se ta díra ve vaší peněžence nezacelí.

Zubaři často operují a zaštiťují se tím, že materiály jimi používané k opravě zubů jsou drahé, jejich práce je vysoce odborná a pojišťovny prý zdaleka nepokryjí jejich náklady na váš chrup.

A tomu nerozumím. Jakoby materiál potřebný pro operaci a léčení nohy a lokte stál oproti zubařskému materiálu sotva deset korun, jakoby práce ortopedů a chirurgů, zdravotních sester a co já vím koho všeho, kdo se kolem vás motal během vašeho pobytu v nemocnici, byla méně odborná, než je práce jednoho zubaře.

Ty dva zuby vás budou ve finále stát pěkně natvrdo a na dřevo sumu v řádu tisícikorun, zapomeňte, že uspějete s nějakými pár stovkami.

A teď mi vysvětlete, proč tomu tak je?

Je k tomu nějaký racionální důvod, nebo si jen zubařská lobby dokázala vyřvat nárok v cechu lékařském na privilegované místo, na místo nejvyšší kasty?

Vážně je, zubaře, na rozdíl od jiných lékařských odvětví, berou pojišťovny více na hůl, než ostatní lékařské obory a odborníky?

Abych řekl pravdu, tomu ani trochu nevěřím…

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 23.11.2018 10:19 | karma článku: 42,01 | přečteno: 3248x