Otázka soukromého používání „dronů“, aneb zloději soukromí…

Jako by se s nimi roztrhl pytel. Jsou k mání reklamy na tyto létající potvůrky, které slibují všestranné použití, kvalitu záběrů z jejich kamer, snadnost ovládání. Kde je ale hranice, za kterou už drony nemají co dělat…?

 

Použití těchto „vrtulníčků“ v rukou státních složek mě ani tak moc netrápí. Asi každý rozumný člověk chápe, že například policii, hasičům, záchranářům, nebo lesníkům může tato hračka zefektivnit jejich práci. Samozřejmě, že i tyto složky, respektive jedinci, v těchto složkách sloužící či pracující, mohou výhod dronů nějakým způsobem zneužít nad rámec jejich pracovní činnosti.

Všude pracují „jen“ lidé.

Skutečný problém podle mého názoru však přichází ve chvíli masivnějšího užívání dronů soukromými osobami, umím si dobře představit i problémové použití ze strany novinářů, zejména těch bulvárních.

Nejsem právník, a nejsem tím pádem zběhlý v zákonech, ale obávám se, zda v tomto konkrétním případě technologie nepředběhla legislativu.

Je mi jasné, že třeba i soukromý zemědělec možnosti dronu dokáže využít ryze pro účely, související například s kontrolou výsledku jeho práce někde na lánech obilí, nebo jiných plodin. Je mi také jasné, že jen těžko lze někde v prodejně, nebo na e-shopu rozeznat, zda nakupující není jen obyčejným šmírákem, stalkerem, úchylem, nebo zda jsou jeho úmysly s nakoupeným zařízením čistě bohulibé. Navíc to, že je někdo zemědělec, ještě neznamená, že dron nepoužije i jinak, než jak jsem nastínil výše, tedy k práci.

V dnešní době, kdy vkládat videa na internet je tak snadné, kdy jsme všichni vydání na milost všudypřítomným kamerám ať už v mobilech, nebo na rozích soukromých domů, je myslím oprávněný důvod k obavám ze zneužívání dronů pro doslova ubližování, ponižování a pro útoky na soukromí a lidskou svobodu.

Nevím, proč by měl mít někdo možnost nahlížet do soukromí ostatních lidí skrze létající hračku. Asi většina z nás chápe, že není nic divného mít kolem svého domu neprůhledný plot, ať už k jeho instalaci máme jakýkoliv důvod. Třeba máme na zahradě sbírku traktorů, které nechce, aby viděl kde kdo. Třeba rádi chodíme po svém pozemku nazí, možná máme na zahradě záhon se vzácnými plodinami (tím nemyslím „travku“…). A nebo máme na zahradě nepořádek, protože ho tam mít prostě chceme, ale nechceme se tím chlubit. V každém případě máme právo si své soukromí hájit. Proti dronům v nepovolaných rukách to ale asi půjde dost těžko…

Jak už jsem předeslal, nejsem právník, a je možné, že naše legislativa na podobné zneužívání technických možností pamatuje už dnes, ale pokud náhodou ne, určitě bych se přimlouval na bezodkladné přijetí takových zákonů, které by případným zlodějům soukromí značně znepříjemnily život.

V dnešní době už tak žijeme jako ve výkladní skříni, a ztráta toho posledního, co nám zbývá, tedy práva na soukromí, se mi jeví jako závažná věc.

Co si o tom myslíte Vy?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 22.10.2015 9:44 | karma článku: 32,75 | přečteno: 2323x