No, hlavně že Turci Americe ve Druhé světové pomohli, Donalde…

Opravdu nevím, co si mám o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi myslet. Zda je opravdu takovým historickým nedovzdělancem, až hňupem, nebo zda někdo jeho slova záměrně komolí…

.

Nejnovější zpráva týkající se prohlášení současného amerického prezidenta hovoří o tom, že na obhajobu stažení americké armády z území, kde žijí v Sýrii Kurdové, a kam nyní po Američany umetené cestičce směřuje útok turecké armády, použil slova o tom, že Kurdové také nepomohli spojencům s invazí do Normandie během Druhé světové války, tedy v podstatě řekl, že proč by dnes měla Amerika hnout prstem, když Kurdy masakrují Turci…

Musím říci, že jsem musel pár vteřin lapat po vzduchu, protože se mi po přečtení tohoto nehorázného prohlášení Donalda Trumpa doslova nedostávalo kyslíku.

Až si kladu otázku, zda to pan Trump opravdu řekl, nebo zda nejde o nějakou kachnu, kterou vypustil do světa někdo, kdo chce americkému prezidentovi v očích světové veřejnosti hodně ublížit.

Pokud to řekl, tak jde o známku naprosté lidské hlouposti, která je o to nebezpečnější, že se týká jednoho z nejmocnějších mužů světa, který může svými činy a prohlášeními ovlivňovat životy milionů lidí.

O historii a Druhou světovou válku, stejně jako o historii válečných konfliktů vůbec, se celkem zajímám, proto mě slova pana Trumpa doslova šokují. Ví pan americký prezident vůbec něco o době, o které hovoří?

Říká mu něco datum 18. červen 1941, datum, které se úzce týká Turecka a tehdejšího nacistického Německa? Ví pan Trump vůbec něco o tom, že Turecko po celou dobu války, až do roku 1945, kdy už bylo stejně jasné, jak válka dopadne, zachovávalo v celosvětovém válečném konfliktu neutralitu, a až ve zmíněném roce 1945 Ankara vyhlásila, vlastně jako onen pověstný generál po boji, válku Německu a Japonsku…?

Opravdu neví, že onoho 18. června 1941 dokonce Turecko podepsalo s Hitlerem smlouvu o neútočení?

Jak tedy Turecko, kterému dnes Amerika zcela očividně umožnila invazi na Kurdská území, pomohlo spojencům, nebo konkrétně Americe v Druhé světové válce – když už se pan Trump ohání ne-pomocí Kurdů v témže konfliktu…?

Ví pan Trump vůbec o tom, když už je řeč o nějaké spojenecké pomoci v té době, že jeho vlastní země nechala Evropu krvácet pod nacistickou palbou hodně dlouho a že nebýt dne 7. prosince 1941 (tedy dne téměř půl roku vzdáleného od dne, kdy Turci s Hitlerem podepsali smlouvu o tom, že na sebe budou hodní...), tedy dne útoku na svou námořní základnu v Pearl Harboru, tak by se jeho země dost možná do světového konfliktu také vůbec nezapojila...? 

Čím dál více, když sleduju současného amerického prezidenta, si říkám, že se opravdu historie opakuje. Stále je totiž možné, stejně jako už v minulosti tolikrát, aby se do čela i těch nejsilnějších a nejmocnějších vydrápal někdo, kdo by podle zdravého rozumu neměl velet ani dvěma jednookým kočkám.

Tenhle současný konflikt na severu Sýrie je další ostudou lidského společenství, další v řadě důkazů lidské hlouposti, velikášství, necitlivosti a prokazatelné skutečnosti, že lidé jsou sami sobě těmi největšími… a já to napíšu - sviněmi.

Abych pravdu řekl, až je mi dnes ráno stydno, že i moje země je v jednom vojenském partnerském společenství jak s Tureckem, tak s USA.

Bůh s Kurdy, a vlastně s námi se všemi…

 .

 

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 10.10.2019 10:03 | karma článku: 46,02 | přečteno: 9396x