Léčba Pavlem Novotným…? Já to vidím spíše na infekci…

Dnes se pustím do polemiky s článkem Filipa Vracovského, který vidí nástup Pavla Novotného do vyšší politiky, jako určitý druh léčby. S Filipem si tykáme a nehádáme se, můj článek nebude nijak útočný, jde jen o rozdíl v názorech..

.

Ahoj, Filipe. Dnes s Tebou až tak úplně nesouhlasím.

Ve svém článku píšeš, že celkové zhrubnutí poměrů v naší společnosti, a tím pádem i na politické scéně, přišlo v okamžiku, kdy začal Miloš Zeman bojovat o Pražský Hrad. Já vidím kořeny zla ještě trochu hlouběji, mám totiž za to, že určitá vulgarita přišla do naší politiky ještě před Zemanem, já osobně vidím jako "startéra" éru Jiřího Paroubka. Ale nejen on má na svědomí určité zburanovštění a zhrubnutí politiky, svůj díl na tom má třeba i pan Topolánek, nebo Macek, kteří nikdy nešli pro ránu daleko, nebo pan Rath, který už v době, kdy ještě neběhal s „lahvemi vína“ po ulici, dokázal říkat a dělat věci, za které si od někoho prý někdy těch pár za ucho skoro i zasloužil.

Avšak od doby premiérování pana Paroubka (duben 2005 – září 2006) to začalo jít s etikou na naší politické scéně do kopru úplně, Zeman už byl jen "logickým" následkem. Pan Topolánek se svými polínky do toho ohně vulgarity přišel právě až po panu Paroubkovi (srpen 2006 – květen 2009). Takže s tebou nesouhlasím, že všechno zlé přišlo až s panem Zemanem, ono už to tady dávno bylo, jen jsme to až tak moc nevnímali. Pan Zeman nám, kterým se současné etické poměry na politické scéně a ve společnosti nelíbí, vlastně udělal „dobrou“ službu. Díky němu a něčemu, co bych nazval vykrystalizování všeho, co jsme zatím vnímali jen podprahově, a ne tak úplně si uvědomovali, konečně vidíme, jak hluboko jsme klesli.

Ano, i my všichni, nejen pan Zeman, my tím, že jsme si zvykli, i když dnes budeme volat, že si zvykat nechceme. Asi jsme měli volat dříve…

Z toho asi jasně plyne, že s Tebou moc nesouhlasím v Tvém, snad až trochu nadšení, pro příchod pana Pavla Novotného na scénu.

Já rád nejsem. I kdyby pan Novotný měl někdy ve sporu s panem Foldynou a dalšími lidmi s rudou podšívkou kabátů pravdu, jako že občas ji i má, vychází mně z toho, že se v jeho případě a těch rudých hádají dva, o které bych já osobně neopřel ani to ... koště.

Ani o jednoho, jeden je rádoby tajně rudý, druhý je uvnitř i navenek zkažený. Já si říkám, že Novotný není v žádném případě lék, on je spíše infekcí vulgarity, je ještě vyšším levelem sprostoty, vulgarity a mezilidské špíny na naší politické scéně. Když dnes budeme akceptovat projev pana Novotného v naší vysoké politice, budeme akceptovat i to, co logicky přijde ještě po něm...?

Kam až ta sprostota v mezilidských vztazích, při politických debatách, v parlamentu, před kamerami, a nakonec i všude mezi ostatními lidmi, dojde...? Pan Novotný je „bulvární člověk“, - pro mě osobně se vším nízkým, nepříjemným a neslušným, co si jen pod tímto názvem já osobně představuji. Nevím jak komu, ale mně osobně se stýská spíše po politicích typu pan Zieleniece, který byl ve vyjadřování slušný natolik, že kdyby se někdo takový zjevil v politice dnes, tak na něj budeme hledět, jako na Marťana.

A přitom to není tak dávno, kdy jsme ještě byli běžně uvyklí na to, že si politici navzájem před kamerami, nebo ve sněmovně sprostě nenadávali, že nebylo třeba trestních oznámení pro urážky na cti, že se nepohlavkovali, že si nevyhrožovali tím, že nechají ve studiu zhasnout a že pak se „uvidí“…, že nebyli obviněni z trestných činů, ani za ně nechodili do vězení.

Obávám se, že s nástupem pana Novotného do vyšší politiky otevřeme už takhle pootevřenou Pandořinu skříňku dokořán. Už nás nic odporného a neslušného nepřekvapí, nebude nám vadit sprostý řev, jen když bude vyjadřovat občas to, co si i my myslíme. Zapomeneme na to, že věci jdou řešit i slušně, že i nesouhlas se dá vyjádřit bez vulgárních nadávek, výsměchu a šaškování. Pro obsah zapomeneme ctít i formu.

Jen nevím, jak budeme pak v takovém prostředí vychovávat děti k tomu, že slušné je správné.

V jejich podání se nám totiž ta obhajoba špíny jednou vrátí…

Já mám ten názor, že vulgárně někoho přeřvat a uřvat, umí v podstatě každý primitiv. Udolat ale někoho argumenty a slušností, to už chce jiného fištróna, kterého se ale panu Novotnému nedostává.  A taky má vítězství argumentů a morálky mnohem větší cenu, než vítězství řevu.

No nic, Filipe, dnes jsem s Tebou tedy nesouhlasil, ale jak vidíš, šlo to slušně a s úctou k Tobě.

To bude asi tím, že s Tebou nepolemizoval pan Novotný, ale já… ;-) 

.

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 11.5.2020 13:51 | karma článku: 47,56 | přečteno: 12479x