Když vaří chlap, aneb ,,Zdivočelé" kuře...

Jde prostě o kuře „na divoko“. Není to složité a je to zajímavá obměna chuti kuřecího masa. Tak jdeme na to…

 

V podstatě se jedná o stejný postup, jako používáme u naložení masa na Svíčkovou, jen další dění je trochu jiné. Také musíme počítat s tím, že večer před vlastním pečením, je třeba maso naložit.

Jdeme na to…

Nastrouháme si kousek celeru, mrkev a petržel. Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky a kousek špeku na kostičky. Na dno pekáčku si nalijeme asi lžíci másla, kterou si rozpustíme v hrnku např. v mikrovlnce. Na to nasypeme polovinu nastrouhané kořenové zeleniny, půlku cibule, česneku, špeku, dva bobkové listy a všechno pokapeme pár kapkami worčestru.

První vrstva zeleniny a spol…

Porce kuřete osolíme, opepříme a položíme je na zeleninu. Posypeme lžičkou mletého zázvoru, tymiánu, nového koření, provensálských bylinek, špetkou majoránky, osmi kuličkami celého pepře, jalovce, špetkou drceného kmínu a navrch položíme bobkový list.

Okořeněné porce kuřete…

Na to všechno nasypu druhou polovinu cibule s plátky česneku a zbytkem špeku. Zase trochu pokapu worčestm.

Přidaná cibule, česnek a špek…

Zbývá už jen navrch nasypat druhou půlku kořenové zeleniny. Vše pokapeme pár kapkami octa a polijeme znovu lžící rozpuštěného másla. Pekáček přiklopíme a necháme do druhého dne odležet. Nádherně to voní...

A je to naložené…

Druhý den přilijeme asi tři naběračky vody a dáme přiklopené péci na 200°C do trouby. Po každé čtvrthodince kontrolujme a poléváme maso vypečenou šťávou, případně podléváme vodou. Když vidíme, že bude kuře hotové, odklopíme svrchní díl pekáčku a necháme dopéct, aby byla hezky upečená kůžička. Potom porce kuřete vyndáme a dáme je do tepla. Šťávu přelijeme do hrnce, vyndáme bobkové listy, přidáme trochu vody a zeleninu rozmixujeme do hladka. Potom vaříme na mírném stupni na sporáku. Rozetřeme si dva stroužky česneku se solí a přidáme je do šťávy. Ještě malou chvilku povaříme a je to hotové. Je to dobré s vařenou rýží.

Dobrou chuť…

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 26.2.2010 11:00 | karma článku: 25,86 | přečteno: 6084x