Když vaří chlap, aneb Zapečená tilapie...

Ryba je zdravá a dobrá věc. Už dlouho jsem Vám nic neuvařil a kdysi jsem slíbil něco z ryb. Tak se s Vámi podělím o jeden neskutečně jednoduchý recept…

 

Jak jde čas, tak se má játra postupně regenerují a tak mi dovolují alespoň občas uvařit a sníst (a vypít) i něco náročnějšího na jejich činnost. Dneska Vám ukážu, jak si lze uklohnit něco dobrého z tilapie. Jasně, mořské ryby jsou (prý) zdravější, než ty sladkovodní, a tilapie je sladkovodní, ale zase téměř vůbec není cítit rybinou a ve filetech z ní nenajdete ani jednu kost.

Prostě něco za něco…

Tohle budeme potřebovat…

Filety omyjeme, osušíme a potřeme rozetřeným česnekem. Potom pokapeme šťávou z limetky – i citron nám udělá stejnou službu. Uložíme rybí porce do chladu a mezi tím, co budou „odpočívat“, tak si uvaříme brambory a uděláme nějaký dobrý zeleninový salát. Já poslední dobou upřednostňuju salát „ledový“. Je krásně křehký a seženete ho po celý rok.

Filety připravené k uložení na chvíli do lednice…

Když je čas věnovat se rybě, tak její porce osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem a sladkou mletou paprikou. Vše těsně před tím, než dáme na pánev, poprášíme hladkou moukou.

Poprášíme mouku okořeněné rybí filety…

Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a porce ryby na něm z obou stran osmahneme do zlatova.

A už se to smaží…

Když máme ryby osmahnuté, přendáme je do hlubokého pekáčku, nebo zapékací misky. Na zbylém oleji v pánvi osmahneme drobně nasekanou malou cibuli, kterou po té poklademe na porce ryb v pekáčku.

Na zbylém oleji osmahnu cibulku...

Porce ryb s osmahnutou cibulkou…

Celou tu voňavou krásu zalijeme sladkou smetanou (250 ml.) a strčíme do trouby, kde pečeme cca 30 minut na 200°C.

Pekáček s rybami a cibulkou, vše zalité smetanou před tím, než strčíme do trouby…

K téhle dobrotě jsou dobré vařené brambory, jak už byla řeč a nějaký ten zeleninový salát. Zálivku na salát určitě udělejte jednoduchou – jen sladkokyselou a experimenty s kořeněnými zálivkami si nechte na někdy jindy. Chcete si přeci vychutnat rybu, že ano…

Sklenka bílého vína je k takovému jídlu snad povinností a já Vám přeji dobrou chuť!

 

 

 

 

Další moje recepty najdete, když kliknete - SEM

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 25.2.2011 11:00 | karma článku: 27,48 | přečteno: 26171x