Když vaří chlap, aneb Špagety s ořechovými kuřecími játry...

Těstoviny jsou príma a já občas rád vymýšlím jejich různé variace. Dnes Vám představím jednu z nich...

 

Recept je to poměrně snadný a myslím, že ho zvládne i kuchařský začátečník. Výsledkem překvapí nejen své okolí, ale i sám sebe.

Máme to hezky na hromadě

Nakrájíme si nahrubo větší cibuli, anglickou slaninu na nudličky, rozetřeme si asi 4 stroužky česneku se solí a asi 500g kuřecích jatýrek pokrájíme na malé kousky.

Vše máme pokrájené...

Na asi třech lžících olivového oleje si dáme osmahnout nudličky slaniny a po chvilce přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Necháme spolu chvilku „pracovat" a přidáme česnek rozetřený se solí.

Slanina se smaží s cibulkou a česnekem...

Během toho si smíchám kousky jatýrek s trochou mletých vlašských ořechů. Těch budeme potřebovat asi tak tři plné polévkové lžíce.

Játra míchám s ořechy...

Na pánev k cibuli, slanině a česneku přidáme játra a necháme chvilku orestovat.

Přidal jsem i „ořechová" játra...

Přidáme mletý pepř, v dlani rozmělněné provensálské bylinky, špetku mletého kmínu a maličkou špetku majoránky. Na konec s citem osolíme. Za častého míchání směs osmahneme.

Játrová směs je hotová...

Směs si necháme v pánvi mimo plotnu a uvaříme si špagety. Jak už jsem několikrát psal, používám špagety z pšeničné krupice. Jsou pevnější a ještě se mi nikdy nestalo, že bych je nějakým nedopatřením rozvařil. Jako malou fintu dodávám, že jsem si odzkoušel, že je dobré přidat si do vody, v níž špagety vařím, špetku provensálských bylinek spolu se lžící olivového oleje. Špagety (ale i jiné těstoviny) jsou potom „eňo - něňo".

Když máme hotové špagety, slijte je a ve větší míse je smíchejte s uvařeným špenátem (já vařil ze zbytku špenátu od minule a jak dělám špenát, jsem uvedl - ZDE ) a se směsí jatýrek. Vše důkladně promíchejte a přemístěte do zapékací nádoby, nebo do pekáčku.

V zapékací misce před strčením do trouby...

Pečte asi na 200 stupňů a přiklopené, ať se Vám těstoviny zbytečně moc nevysuší. Po asi 20 - 30 - ti minutách vše zalijte sladkou smetanou (33 % - ní) a dejte ještě na chvíli zapéct. Výborně to chutná s červeným vínem.

Přilévám smetanu...

A je hotovo...

Zátiší s „mňamkou"...

Dobrou chuť!

Další moje recepty můžete nalézt - ZDE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 8.1.2010 11:00 | karma článku: 22,45 | přečteno: 4319x