Když vaří chlap, aneb Smažené řízky tak trochu jinak...

Co se dá zkazit na smaženém řízku? Nic říkáte si že ano. No ale víte, co se na něm dá vylepšit? Nevíte? Tak čtěte...

Já osobně dělám řízky z prasátka a sice z krkovice. Z kýty nikdy - je na mě nechutně suchá a tak ji používám jen na ,,čínu" a podobné záležitosti. Krkovice naproti tomu je pro mě správně prorostlá. Takže si nařežu plátky asi centimetr a půl silné. Jejich okraje naříznu krátkým řezem, aby se potom nekroutily při smažení na pánvi. Naklepávám s citem a rozhodně ne jako Koudelka nýt v komedii -,,Jáchyme hoď ho do stroje". To byste vymlátili z masa všechnu šťávu!

 

Jdeme na to...

Připravím si do velikých talířů strouhanku, hladkou mouku, rozkvedlaná vajíčka a pozor - v další misce si připravím takovou ,,bašta pastu". Tu dělám ze 3x polévkových lžic obyčejné (plnotučné) hořčice, 3 x kapky Worčestru, 4 x stroužky česneku rozetřeného se solí, 1 x lžíce sladkého kečupu a špetky majoránky rozemleté v dlani.

 

Takhle to vypadá těsně před tím, než začnu obalovat a smažit...

Jednotlivé plátky masa nejprve osolím a slabě opepřím. Potom je vidličkou ,,omatlám" právě onou hořčično - česnekovou pastou. Ne moc, stačí slabě. Potom teprve plátek masa obalím v hl. mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Já osobně obaluji tak, že na konci řady nádob mám sporák s pánví a hned jak obalím, tak smažím. Jak necháte maso obalené déle, tak vám obal zvlhne, na pánvi potom prská a připaluje se.

Omatlávám jednotlivé plátky masa v pastě z hořčice, česneku, kečupu, Worčestru a majoránky.

No a pak už jen zkrátka smažím. K takovýmto řízečkům podávám BRAMBOROVOU KAŠI a tu dělám taky možná pro někoho tak trochu -,,jinak". Předně si brambory na ní před vařením nakrájím na o hodně menší kousky, než, když vařím klasické přílohové brambory. Zaleju je studenou vodou asi 2 cm nad horní okraj vrstvy a osolím. Soli se nebojím, brambory snesou daleko víc soli, než která jiná zelenina. Potom přidám asi jednu kávovou lžičku mletého kmínu a asi 5 stroužků česneku - oloupaných a rozkrojených na polovinu.

 

Brambory připravené k vaření na kaši. Povšimněte si stroužků česneku rozkrojených napůl a mletého kmínu.

Brambory vařím o chvilku déle - asi 17 minut. Jsou potom krásně měkké a poddajnější při úpravě na kaši. Když je mám uvařené, tak si je velikou vidličkou ručně namačkám na malé kousky.

 

Mačkám brambory velikou vidličkou...

Potom vezmu kuchyňského robota a šlehám je na kaši. Pořád to není ono že ano...?! Chce to ještě jednu věc. Dám si do většího hrnku mléko a asi tři plátky másla. Hrnek strčím do mikrovlnky a ohřeju mléko do horka. Tím se rozpustí máslo a zbývá už jen mléko s máslem v hrnku hezky promíchat a postupně přilít do kaše. A znovu necháme makat robota a ten nám vyšlehá krásnou, hedvábnou bramborovou kašičku. Máslo už je uvnitř a tak odpadá to, co mně vždy v dětství zvedalo žaludek - louže omastku na povrchu servírované kaše...

 

V hrnku je mléko a máslo - šup s tím do mikrovlnky...

No a je to hotové. Já vím, jsou to ,,jen" smažené řízky, ale ona pasta z hořčice a česneku jim dodá jiný rozměr a snad se Vám hodí i moje postřehy ohledně bramborové kaše. Ten česnek, se kterým se brambory vaří a který je následně s nimi rozmixován na kaši, dodává této pochutině taky úplně jinou chuť - podle mě dobrou a pikantní. No prostě mám rád česnek...

A aby nebylo česneku málo, tak protože podávám tohle jídlo s OKURKOVÝM SALÁTEM, přidám i do něho jeden malý (fakt malý - stačí to!!!) stroužek rozetřený se solí. No, sice to po takovém obědě není na rande, ale je to bašta. Koukněte se sami...

 

A je to na talíři...

 

Dobrou chuť!!

Příště si povíme něco o karbanátkách...

Další moje recepty najdete, když kliknete - TADY.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 28.8.2009 11:00 | karma článku: 30,31 | přečteno: 12472x