- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já osobně dělám řízky z prasátka a sice z krkovice. Z kýty nikdy - je na mě nechutně suchá a tak ji používám jen na ,,čínu" a podobné záležitosti. Krkovice naproti tomu je pro mě správně prorostlá. Takže si nařežu plátky asi centimetr a půl silné. Jejich okraje naříznu krátkým řezem, aby se potom nekroutily při smažení na pánvi. Naklepávám s citem a rozhodně ne jako Koudelka nýt v komedii -,,Jáchyme hoď ho do stroje". To byste vymlátili z masa všechnu šťávu!
Jdeme na to...
Připravím si do velikých talířů strouhanku, hladkou mouku, rozkvedlaná vajíčka a pozor - v další misce si připravím takovou ,,bašta pastu". Tu dělám ze 3x polévkových lžic obyčejné (plnotučné) hořčice, 3 x kapky Worčestru, 4 x stroužky česneku rozetřeného se solí, 1 x lžíce sladkého kečupu a špetky majoránky rozemleté v dlani.
Takhle to vypadá těsně před tím, než začnu obalovat a smažit...
Jednotlivé plátky masa nejprve osolím a slabě opepřím. Potom je vidličkou ,,omatlám" právě onou hořčično - česnekovou pastou. Ne moc, stačí slabě. Potom teprve plátek masa obalím v hl. mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Já osobně obaluji tak, že na konci řady nádob mám sporák s pánví a hned jak obalím, tak smažím. Jak necháte maso obalené déle, tak vám obal zvlhne, na pánvi potom prská a připaluje se.
Omatlávám jednotlivé plátky masa v pastě z hořčice, česneku, kečupu, Worčestru a majoránky.
No a pak už jen zkrátka smažím. K takovýmto řízečkům podávám BRAMBOROVOU KAŠI a tu dělám taky možná pro někoho tak trochu -,,jinak". Předně si brambory na ní před vařením nakrájím na o hodně menší kousky, než, když vařím klasické přílohové brambory. Zaleju je studenou vodou asi 2 cm nad horní okraj vrstvy a osolím. Soli se nebojím, brambory snesou daleko víc soli, než která jiná zelenina. Potom přidám asi jednu kávovou lžičku mletého kmínu a asi 5 stroužků česneku - oloupaných a rozkrojených na polovinu.
Brambory připravené k vaření na kaši. Povšimněte si stroužků česneku rozkrojených napůl a mletého kmínu.
Brambory vařím o chvilku déle - asi 17 minut. Jsou potom krásně měkké a poddajnější při úpravě na kaši. Když je mám uvařené, tak si je velikou vidličkou ručně namačkám na malé kousky.
Mačkám brambory velikou vidličkou...
Potom vezmu kuchyňského robota a šlehám je na kaši. Pořád to není ono že ano...?! Chce to ještě jednu věc. Dám si do většího hrnku mléko a asi tři plátky másla. Hrnek strčím do mikrovlnky a ohřeju mléko do horka. Tím se rozpustí máslo a zbývá už jen mléko s máslem v hrnku hezky promíchat a postupně přilít do kaše. A znovu necháme makat robota a ten nám vyšlehá krásnou, hedvábnou bramborovou kašičku. Máslo už je uvnitř a tak odpadá to, co mně vždy v dětství zvedalo žaludek - louže omastku na povrchu servírované kaše...
V hrnku je mléko a máslo - šup s tím do mikrovlnky...
No a je to hotové. Já vím, jsou to ,,jen" smažené řízky, ale ona pasta z hořčice a česneku jim dodá jiný rozměr a snad se Vám hodí i moje postřehy ohledně bramborové kaše. Ten česnek, se kterým se brambory vaří a který je následně s nimi rozmixován na kaši, dodává této pochutině taky úplně jinou chuť - podle mě dobrou a pikantní. No prostě mám rád česnek...
A aby nebylo česneku málo, tak protože podávám tohle jídlo s OKURKOVÝM SALÁTEM, přidám i do něho jeden malý (fakt malý - stačí to!!!) stroužek rozetřený se solí. No, sice to po takovém obědě není na rande, ale je to bašta. Koukněte se sami...
A je to na talíři...
Dobrou chuť!!
Příště si povíme něco o karbanátkách...
Další moje recepty najdete, když kliknete - TADY.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!