Když vaří chlap, aneb ,,Rychlé" maso...

Tak tohle jídlo je opravdu rychlá a snadná záležitost. Dokonce jsem ho jednou vařil i na ohni v přírodě...

 

To mně bylo asi patnáct let a chodil jsem do turistického oddílu. Jednou za rok mezi sebou podobné oddíly pořádaly soutěž ve vaření, takzvanou -,,Gastronomiádu". Ta se tehdy konala na jedné louce nedaleko řeky Sázavy a já jsem tam v rámci soutěže vařil právě tohle jídlo. Tehdy jsem byl ve vaření začátečník a taky to na ohništi a v kotlíku nebyla taková sranda a tak jsem žádnou cenu za tohle jídlo nevyhrál. No, snad si se stejným receptem spravím trochu kuchtickou reputaci alespoň po letech a u Vás...

Málo ingrediencí, snadná příprava - ale dobré jídlo!

Potřebujeme asi kilo vepřové plece. Nakrájíme si ji na tenké nudličky a pokud na ní máme kus kůže (což u plece bývá), tak tu odkrojíme a schováme na mrazák - třeba na polévku. Co nejvíc najemno si nakrájíme větší cibuli, rozetřeme si se solí asi osm stroužků česneku a na tenká kolečka pokrájíme jednu větší, nebo dvě menší mrkve.

Všechno je nakrájené a připravené...

Mrkev a menší část rozetřeného česneku si dáme stranou a zbytek, tedy cibuli s větším dílem česneku smícháme s nakrájeným masem. Směs osolíme, opepříme a přidáme asi dvě kávové lžičky sladké (dle nátury třeba i pálivé) papriky. Celé to zalijeme asi třemi polévkovými lžícemi oleje a pořádně promícháme. V tomto momentě to záleží na nás. Když máme dost času, klidně necháme směs dvě hodinky rozležet, klidně i v lednici přes noc.

Namíchaná směs masa, cibule, česneku a koření...

No, dejme tomu, že už jsme připravení vařit. To si potom dáme na pánev asi lžíci oleje, rozpálíme ho a přihodíme směs.

Začínám smažit směs.

Za občasného míchání maso osmahneme do skoro ,,hotova". Potom k masu vylijeme obsah konzervy s rajským protlakem, promícháme a pokud se zdá, že se nám to tak trochu připaluje, můžeme krapítek podlít vodou - ale opravdu jen malinko!!! Přidáme zbytek rozetřeného česneku a dále už je jen na Vás, čím ještě maso dochutíte. Já osobně přidávám trochu cukru (protlak je kyselejší) a lžičku ,,podravky". Chvíli (asi pět minut) necháme vařit a je to hotové. Maso si můžeme přendat stranou - tehdy u Sázavy jsem ho vyklopil do ešusu a ten jsem přikrytý víčkem schoval do vykopané jamky v zemi - Vy doma použijte nějaký uzavíratelný rendlík a strčte to všechno do peřin, ať Vám to nevystydne.

Hotová směs v pánvi...

Potom si na pánvi, na lžičce oleje, osmahněte kolečka mrkve.

Mrkvička se smaží...

Uvařte si těstoviny a jste ve finále. Dá se k tomu jíst jako salát ledacos, já jsem na fotce přidal obyčejnou ,,čalamádu", protože jí mám rád a můžu ji jíst takřka ke všemu.

Je to na stole...

Detail...

Dobrou chuť!!!

Příště uvařím výborné špagety -,,kroupododro"...

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 27.11.2009 11:00 | karma článku: 17,30 | přečteno: 5432x