Když vaří chlap, aneb Posilvestrovský ,,vyprošťovák"...

Dnes je sice středa a já píšu recepty v pátek, ale blíží se Silvestr a tak pro Vás mám recept na něco, díky čemu možná přežijete i pár dní po něm... :-)))

 

Tak tohle je prostě „vyprošťovák", který se obzvláště hodí třeba den po Silvestru...

V tomhle receptu spojím vlastně recepty dva - na utopence a na nakládaný hermelín. Obojí je lahůdka, tak proč je nesmíchat dohromady?

Je toho celkem hromada...

Nejdříve si připravte nálev, protože ten musí zchladnout. Smíchejte v hrnci dohromady 750 ml studené vody, 150 ml octa a 150 ml oleje. Přidejte 20 kuliček celého pepře, půl kávové lžičky mletého Nového koření, 15 kuliček jalovce, 2 lžičky worčestru a 1/2 balení přípravku „deko". Já jsem použil jiný druh, pod názvem „NAKO", ale jde o ten samý druh ochucovadla - prostě na zavařování okurek. Dejte obsah hrnce vařit a po dosažení varu přisypte asi 4 - 5 polévkových lžic cukru, nebo 4 pilulky umělého sladidla. Promíchejte a nechte vařit 5 minut.

Nálev v hrnci...

Potom dejte nálev vychladnout někam na chladné místo.

Mezi tím, co bude nálev chladnout, si !!!OLOUPEJTE!!! dva buřty a nakrájejte si je na tenká kolečka. Dvě cibule také na kolečka, papriku na tenké proužky, jemné feferonky (asi 2 - 3) na kolečka, kousek křenu - na asi 4 tenká kolečka a 4 - 5 stroužků česneku si rozetřete se solí. K tomu česneku přidejte a smíchejte s ním - 1/2 kávové lžičky mleté sladké papriky, 2 lžičky provensálských bylinek (rozmělněných v dlani) a 1 polévkovou lžíci kečupu.

Vše mám pokrájené a připravené...

Na dno sklenice si dejte pár koleček cibule, pár proužků papriky, pár koleček buřta, kousek křenu, 1 bobkový list a kolečko feferonky.

První vrstva na dně sklenice...

Potom vezměte do ruky jeden hermelín (já je nakládám do sklenice po čtyřech kusech) a „omatlejte" ho připravenou směsí česneku, koření a kečupu.

„Omatlaný" hermelín...

Ten potom položte na první vrstvu zeleniny a buřtů na dně sklenice. Na něj opět naskládejte kolečka cibule, kousek křenu, kousky papriky, kolečko feferonky a pár koleček buřtů. Omatlejte další hermelín v česneku a spol. a zase ho dejte do sklenice. Na něj zase zeleninu atd. Tak pokračujte, až máte sklenici plnou. Zbývá už jen vše zalít nálevem. Ten může být vlažný, ale ne horký (jinak Vám z hermelínů zbude bílá kaše...)!!!

Sklenice plná dobrůtky a připravená na uzavření...

A jeden detail...

Sklenici uzavírejte, až když je nálev dokonale vychladlý a potom ji dejte uzavřenou dolu do lednice, nebo do chladného sklepa. Hermelínu stačí k rozležení pár dní (2 - 3) a buřty, protože je oloupané nakrájíte na tenká kolečka, také nepotřebují moc dlouhý čas k tomu, aby byly „k jídlu".

Když se do toho, myslím jako do přípravy, dnes dáte, tak den po Silvestru máte skvělého „vyprošťováka". Jezte k tomu chleba a pijte pivo. Myslím, že Vám bude chutnat...

Dobrou chuť!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | středa 30.12.2009 11:00 | karma článku: 19,72 | přečteno: 6360x