Když vaří chlap, aneb Pečené hovězí na špeku...

Vlastně ani nevím, jak jsem na tenhle recept přišel. Dobré to ale je, můžete to zkusit. A je to navíc i snadné…

 

Budete potřebovat (mimo jiné) asi kilo hovězího masa. Nehledě na kritiky některých diskutérů, já použil libovou hovězí kližku a tvrdím, že to byla dobrá volba.

Je to jen pár věcí…

Maso si nakrájejte na plátky, špek také a jeho malou část na kostičky. Asi tak dvě cibule nakrájejte nahrubo.

A je to nakrájené…

Plátky masa osolte, opepřete (já použil bílý pepř) posypte lehce drceným kmínem a na malé kousky pokrájenými kuličkami jalovce.

Osolený a okořeněný plátek masa…

Nakonec maso lehce poprašte hladkou moukou. Na to se hodí použít malé sítko – třeba na čaj.

Poprášeno hladkou moukou…

Na pánev si dejte rozpustit ten špek, co jste ho pokrájeli na kostičky.

V pánvi rozpuštěné kostičky špeku…

Na něm krátce, ale zprudka, osmahněte – po obou stranách, okořeněné a pomoučněné, plátky masa.

Plátky masa zprudka osmahneme…

Na dno pekáčku si dejte polovinu plátků špeku a na to pokládejte opečené plátky masa.

Po osmahnutí dáme plátky masa na plátky špeku do pekáčku…

Když máte v pekáčku všechno maso, rozložte na něj druhou polovinu plátků špeku a nasypte jednu část pokrájené cibule. Tu druhou část, budete potřebovat na vaření rýže, ale k tomu se teprve dostaneme…

Na plátky dáme zbylý špek…

Přisypeme cibuli, přilijeme výpek z pánve a dvě naběračky vody…

Do pekáčku přilijte výpek z pánve, kde jste osmahli plátky a dvě naběračky vody. Přikryjte svrchním dílem pekáčku a dejte do trouby péct. Asi tak na 200°C.

Každých patnáct minut kontrolujte, podle potřeby polévejte vypečenou šťávou, popřípadě podlijte troškou vody. Počítejte s dobou pečení, cca hodina až hodina a půl. Na posledních pár minut odstraňte vrchní díl pekáče a nechte zasmahnout šťávu.

A je upečeno…

Během pečení masa si uvařte rýži. Tu, k tomuhle jídlu, vařím na cibuli a trošičce sádla. Je pak docela pikantní. Jak to dělám, to si přečtěte v receptu po kliknutí – SEM.

Dobrá k tomu je trocha zeleninky a salát z červené řepy k tomu chutná prostě báječně.

Tohle jídlo je opravdu výborné…

Mňam…!

Dobrou chuť!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.3.2010 11:00 | karma článku: 26,14 | přečteno: 9445x