Když vaří chlap, aneb pečená krkovička s houbovo-sýrovou omáčkou...

Po všech těch mých článcích o islámu, prezidentovi a Ukrajině, tady dnes mám něco pro opravdové znalce mého díla, a pro pamětníky starých dobrých časů zde na blogu. Věřím, že nejen jim udělám radost... :-)

 

Tohle jídlo není žádná věda, myslím si, že ho zvládne každý, kdo dokáže nakrájet cibuli a nastavit teplotu pečení na troubě...

 

Tak tohle všechno budeme potřebovat. Jak vidíte, tak to bude několik plátků vepřové krkovičky, brambory, asi 250 g hlívy ústřičné, smetanu ke šlehání, dvě střední cibule, dva stroužky česneku, kus sýra Nivy, worčestrovou omáčku, olivový olej, sůl, pepř, kmín, nejlépe drcený, a trochu sladké papriky.

 

 

Maso nenaklepávám, jen ho z obou stran osolím, posypu drceným kmínem, pepřem a špetkou papriky. Pokapu trochou worčestrové omáčky a potřu olivovým olejem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pečící plech si dám papír na pečení, a na něj položím plátky masa. Vše potom vstrčím do trouby rozehřáté na 180 - max. 200 °C. Během pečení maso obrátím, aby se hezky opeklo z obou stran.

 

 

Hlívu ústřičnou si opláchnu ve studené vodě a pokrájím na tenké plátky - proužky.

 

 

Nastrouhám sýr Nivu, rozetřu dva stroužky česneku se solí, cibuli pokrájím nahrubo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na trošce olivového oleje nechám zesklovatět cibuli s rozetřeným česnekem. Pozor, ať se Vám to nepřipálí, česnek by potom zhořknul!!!

 

 

Pak přidám nakrájenou hlívu ústřičnou, trochu (!!!) osolím, opepřím, a přidám špetku drceného kmínu. Za občasného míchání nechám osmahnout.

 

 

Když je hlíva s cibulkou pěkně osmahnutá, vypadá to přibližně takto...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V tu chvíli přichází na řadu sladká smetana. Snížím si teplotu na sporáku a vliju ji do pánve k osmahnuté směsi. Nechám vše prohřát a přidám nastrouhanou Nivu.

 

 

Nechám povařit na mírném stupni ohřevu, často míchám. Přidám asi dvě kávové lžičky cukru a asi tak jednu hodně malou lžičku octa. Množství cukru a octa záleží na chuti, jak moc sladkou, nebo sladkokyselou chuť omáčky upřednostňujeme. Místo octa může samozřejmě přijít ke slovu čerstvě vymačkaná citronová šťáva. Nutno experimentovat a ochucovat dle vlastního uvážení. Mezi tím vším se mi upeklo v troubě maso, a uvařily brambory. Já vím, že to vypadá, jako by to už někdo jedl, ale která houbová omáčka tak nevypadá...? :-)))

 

 

Tohle jídlo je dobré s miskou ledového salátu. K pití doporučuju pivo, nebo nějaké výraznější červené víno.

 

 

Dobojováno jest! Dobrou chuť a teď do mě, Kroupologové... :-)))

 

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 30.1.2015 11:00 | karma článku: 30,28 | přečteno: 3184x