Když vaří chlap, aneb Maso - nemaso s opečenou rýží...

Je možné, že tímto receptem někomu, kdo mě zná, přivodím tak troch šok, ale překvapení je kořením života, že ano...

 

Je o mně všeobecně známo, že jsem šelma a masožravec. A tak jsem si řekl, že Vás překvapím a uvařím jednou něco, co se naprosto vymyká všemu, co jsem až dosud vařil. No, tedy vlastně ne až tak docela, ale to už posuďte sami...

Tak takhle jednoduše to vypadá na začátku...

To koukáte co? Kroupa a sojové maso?! No jo no, vidíte dobře! Tak jdeme na to.

Nejdříve si připravím právě nudličky sojového masa. Já na to jdu tak, že dám do hrnce vařit litr vody, do které dám asi dvě malé, kávové lžičky soli a špetku mletého zázvoru. Ten jsem, jako už tradičně, zapomněl přidat na první fotku. Když se voda vaří, vysypu do ní celý obsah sáčku se sojovými nudličkami. Vařím odkryté a na mírném stupni. Občas promíchám.

V osolené vodě vařím sojové ,,maso"...

Vařím ho přesně dvacet minut. Po té vodu sliju přes cedník a nechám maso okapat a vychladnout.

Uvařené sojové maso chladne a okapává...

Sojové maso nechám klidně stranou a vrhnu se na přípravu rýže. Tu dělám k tomuhle jídlu obzvláště pikantní a to tak, že si nejprve propláchnu pod tekoucí horkou vodou asi dva šálky rýže a vhodím ji do vroucí osolené vody. Pozor na sůl, rýže se dá přesolit raz - dva!!! Vařím přesně sedmnáct minut za občasného míchání a hlavně na mírném stupni. Když mám rýži uvařenou, tak do ní přidám asi dvě kávové lžičky kari koření, dva stroužky česneku utřeného se solí, dvě polévkové lžíce olivového oleje a jednu (fakt jen jednu!!!) kávovou (malou!!!) lžičku octa. Celé to promíchám.

Rýže s kari kořením, česnekem, olejem a octem...

Potom si dám na pánev asi dvě polévkové lžíce ( víc ne!!!) olivového oleje a lehce si na něm osmahnu půlku cibule nakrájenou na kolečka. Když cibulka pění, tak k ní vysypu rýži. A smažím. Obracečkou co chvíli rýži obrátím a rozděluju na menší díly a pořád smažím. Úmysl je ten, aby se rýže hezky dozlatova osmažila.

Osmažená rýže s cibulkou...

Když mám rýži osmaženou, přendám ji z pánve do hrnce a šup s ním pod peřinu. Pokud hodláte dělat salát, tak se do něj dejte právě v tuhle chvíli, sojové maso alespoň ještě trochu vychladne a okape.

A jdeme na něj, tedy jako na maso - nemaso.

Nudličky uvařeného a okapaného sojového masa si lehce opepřím a přisypu na ně do misky asi dvě - tři lžíce solamilu. Promíchám a dám si na pánev asi dvě polévkové lžíce olivového oleje.

Sojové maso opepřené a obalené v solamilu...

Olej rozpálím a vhodím na něj ,,maso". Snížím stupeň ohřevu a pomalu, za občasného promíchání, sojové maso opékám.

Opékám sojové maso...

Po chvíli přidám na kolečka nakrájenou druhou půlku cibule a přiklopím pokličkou.

K sojovému masu jsem přidal cibuli...

Chvilku podusím, asi dvě - tři minutky a přidám celý sáček mražené zeleniny - ,,Čínská směs".

Sojové maso posypané mraženou zeleninou...

Zase chvilku podusím a přidám asi tři polévkové lžíce sojové omáčky a dvě kávové lžičky mletého zázvoru. Můžete použít i směs koření ,,Na Čínu".

Když je to hotové, vypadá to v pánvi takhle...

Zbývá už jen prostřít a nandat tu lahůdku na talíře. Tohle jídlo je opravdu moc dobré a i já, jako totální masožravec uznávám, že se to fakt dá jíst i když z masa to má jen jméno. K pití doporučuju červené vínko, já měl lehké, italské.

A můžeme ke stolu. Náš potomek nerad pikantnosti a tak má obyčejnou rýži. Jeho talíř je tak na pohled poněkud ,,chudší", aby bylo u stolu méně facek a aby bylo jídlo snědeno...

Detail talíře s masem - nemasem...

Dobrou chuť!

Příště budeme mít hovězí plec na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem...

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 13.11.2009 11:00 | karma článku: 18,01 | přečteno: 6494x