Když vaří chlap, aneb Královská kuřecí ňadra...

Tenhle recept je možná dost obecný a známý, ale některé ingredience v něm obsažené, ho dělají zvláštním a výsledek královsky lahodným.

Bazalka mně nikdy moc nechutnala, ale to bylo tím, že jsem ji znal jen jako sušenou. Když ale moje žena přinesla domů květináč s touto bylinou v čerstvém a zeleném skupenství, změnil jsem radikálně názor.

 Tak tohle je to, co budeme potřebovat k vykouzlení té lahůdky...

 

Nejdříve si připravím směs, kterou budu potřebovat k plnění kuřecích prsou. Nastrouhám si na jemném struhadle asi 250 gramů sýru Nivy a 150 gramů Eidamu. Pokud někdo Nivu nemusí - takových lidí je spousta, tak doporučuji použít místo Nivy prostě jedno balení čerstvého sýru -,,Lučiny". Do směsi přidám tři stroužky česneku utřeného se solí, asi jednu kávovou lžičku Provensálských bylinek a jednu sušeného oregana. Obojí rozmělním v dlani.

Otrhám si asi dva hrnky čerstvých lístků bazalky, ty důkladně propláchnu studenou vodou a nasekám je na prkýnku co nejvíce najemno. Jednu 1/2 potom přidám také do směsi, zakápnu asi polévkovou lžící olivového oleje a vidličkou důkladně promíchám.

Takhle vypadá namíchaná směs. Pozor - voní a chutná to už v tomhle stádiu skvěle, tak ať si to nesníte dřív, než je záhodno...

 

A je řada na kuřecích ňadrech (jsem horňák... :-))  ). Bude jich třeba asi tak šest kousků. Ty si opláchnu a malým, ostrým nožíkem do nich vyříznu kapsu. Tu naplním asi dvěma lžičkami sýrové směsi, kapsu potom ,,sešiju" závitkovými jehlami, nebo párátky. Teprve potom maso lehce osolím a opepřím. Se solí opět pozor!!! Je to mrcha a vzhledem k tomu, že jak Niva, tak anglická slanina, která přijde na řadu později, jsou slané, buďte se solí více obezřetní a platí, že míň znamená víc...

Takhle plním kapsu z kuřecích ňader...

 

Kousky masa potom obtočím plátkem, nebo dvěma, anglické slaniny a vložím je do pekáčku vymazaného olivovým olejem.

Naskládané kousky kuřecích prsou v pekáčku...

 

Když jsou v pekáčku všechny, tak je pokladu plátky rajčat, na každý díl přidám kousek zbylé sýrové směsi a nakonec všechno zasypu zbytkem nasekaných lístků z bazalky. Zakápnu olivovým olejem a šup s tím do trouby...

Přál bych vám cítit tu vůni, mám co dělat, abych se donutil strčit tu krásu do trouby...

 

Peču zpočátku pod přiklopeným druhým pekáčem, nakonec asi tak 5 - 10 minut s pekáčem bez příklopu. Doba pečení je různá, záleží na Vaší troubě, ale odhaduju to tak na 25 - 30 minut při asi 180 - 200 stupních.

Tak a je to upečené, ta vůně je ještě lahodnější...

 

Tuhle baštu podávám s francouzskou bagetou, salátem dle libosti (na fotce jde o hlávkový) a červeným vínem. Bagety jako přílohu doporučuji proto, že takhle upečená kuřecí prsa jsou dostatečně aromatická a jakákoliv složitější, nebo pikantnější příloha by podle mě úplně kazila výsledný efekt a chuťový zážitek. To platí i o salátu. Ten nejlépe chutná s obyčejnou sladkokyselou zálivkou, bez nějakých dressingů a koření. Jako víno jsem vybral ten den Chateauneuf du Pape, ročník 2004. Skvělé víno, sice možná někdo namítne, že ke kuřecí kapse je to tak trochu plýtvání potenciálem a k nějak zajímavě připravenému hovězímu by to ,,sedlo" líp, ale já mám rád skvělá vína, krásné holky a když už jídlo, tak takové, u kterého si připadám jako král...

Zbývá už jen popřát dobrou chuť...

Příště si povíme něco o něčem zapečeném s fazolkami...

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 18.9.2009 11:00 | karma článku: 23,13 | přečteno: 5478x