Když vaří chlap, aneb Králík na česneku...

Opět jídlo, o kterém se dá říci, že je to „klasika“. Moc prostoru na alchymii tady není, tak se nebudeme pokoušet o žádné hrdinské kousky…

 

Králík je dobrý a prý zdravý. Nevím, ten můj tedy vypadal dost mrtvě… Tak se do něj pustíme.

 

Není toho moc…

Vymažeme si pekáček máslem a nasypeme do něj na kostky pokrájený špek, cibuli nahrubo a česnek na plátky.

Vymazaný pekáč s cibulí, špekem a česnekem…

Na to poklademe plátky anglické slaniny.

Přidáme slaninu…

V misce si smícháme asi 5 stroužků rozetřeného česneku se solí, s hořčicí (asi 2 polévkové lžíce) a špetkou pepře. Králíka opláchneme a očistíme. Posolíme a pomažeme ho tou „matlaninou“ z misky. Potom ho položíme do pekáčku.

Králíka omatláme třeným česnekem s hořčicí a pepřem…

Přidáme králičí, nebo kachní (klidně i kuřecí) játra, poklademe dalšími plátky angl. slaniny a posypeme zbytkem cibule, špeku, plátků česneku a pokrájenou jarní cibulkou. Vedle masa položíme dvě snítky čerstvého rozmarýnu. Nakonec vše podlijeme dvěma naběračkami studené vody. Přiklopíme svrchním dílem pekáčku a dáme do trouby péci na 180 – 200°C. Každou čtvrthodinku kontrolujeme a poléváme vypečenou šťávou.

Připravené na vstrčení do trouby…

Asi po hodině (pozor, každá trouba peče jinak rychle!!!) králíka otočíme na druhý bok. Ke konci pečení, když vidíme, že jde maso hezky od kosti, tak odstraníme svrchní díl pekáče a ještě asi 10 minut opékáme –„na barvu“.

A je upečeno…

Podáváme s bramborovým knedlíkem a se špenátem. Jak vařím špenát, to se dozvíte po kliknutí – SEM. Knedlíky snad dokážete uvařit podle návodu na sáčku sami.

Dobrota…

Detail…

Dobrou chuť!

Další moje recepty nejdete po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 9.4.2010 11:00 | karma článku: 28,64 | přečteno: 13984x