Když vaří chlap, aneb ,,Jarní plnění"...

V tomto receptu si přijdou na své jak milovníci zeleniny, tak milovníci masa. Prostě všichni milovníci dobrého jídla…

 

Na tohle jídlo jsem prostě dostal chuť...

Seznam…

Vezmeme si 500 gramů mletého masa a rozmícháme do něho obsah 140 – ti gramové konzervy s rajským protlakem.

Přidáme rajský protlak…

Zamícháme a přiklepneme dvě celá vajíčka.

A máme tu dvě vajíčka…

Přistrouháme asi 100 gramů sýra Nivy.

Nastrouhaná Niva…

Rozetřeme se solí dva stroužky česneku – víc ne. Jde nám jen o „ovonění“ směsi, nikoliv o ryze česnekovou chuť.

Dva stroužky česneku…

Co nejvíc najemno nasekáme nať z jarních cibulek, nebo trochu čerstvé pažitky.

Sekaná nať jarní cibulky…

Mírně opepříme, zasypeme asi dvěma kávovými lžičkami provensálských bylinek, hezky rozemnutých v dlani a nakonec osolíme jednou kávovou lžičkou soli. Víc není třeba, sůl je už v česneku i v sýru Niva.

Pepř a provensálské bylinky…

Menším, ale určitě ostrým nožem si vykrojíme vnitřek papriky.

Vykrojíme vnitřek papriky…

U rajčat odkrojíme „čepičku“ a nožíkem opatrně kolem dokola nařízneme.

Nařízneme vnitřek rajčete…

Oválnou lžící potom vnitřek rajčete „vydlabeme“ a to, co bylo uvnitř, si ukládáme do misky. Je asi jasné, že na tohle jídlo použijeme rajská jablíčka, která nejsou tak docela měkká, ale naopak spíše maličko nedozrálá.

Lžící vydlabeme naříznutý vnitřek rajčete…

Vnitřky rajčat pokrájíme na malé kousky, maličko osolíme, opepříme a tím máme zeleninu připravenou.

Zelenina je připravená…

Potom si na pánev dáme asi dvě polévkové lžíce olivového oleje a když se nám tento rozpálí, vhodíme na něj směs mletého masa. Za občasného míchání zprudka lehce osmahneme.

Na pánvi osmahneme masovou směs…

Směs je osmahnutá…

Dno pekáčku si vymažeme olivovým olejem a vhodíme do něj pokrájené vnitřky rajčat. Ty nám posléze vytvoří výbornou šťávu. Potom si naplníme osmahlou masovou směsí jak papriky, tak i rajčata.

Do pekáčku dáme na dvě lžíce olivového oleje vnitřky rajčat...

Plníme papriky…

Plníme i rajčata…

Obojí potom naskládáme do pekáčku. Když nám zbude trocha masové směsi, tak ji prostě nasypeme do pekáčku volně.

Pekáček je připravený…

No a potom už jen pekáček vstrčíme do trouby a pečeme nejprve přiklopené vrchním dílem pekáče – asi tak půl až tři čtvrtě hodiny na 180°C. Po každých patnácti minutách kontrolujeme a potíráme zeleninu vypečenou šťávou. Ke konci pečení, asi na posledních patnáct minut, svrchní díl pekáče sundáme a pečeme nezakryté. V téhle fázi můžeme trochu zvýšit teplotu pečení. Asi na cca 200°C, ale záleží na tom, jak Vám peče trouba.

No a jste ve finále.

Je upečeno…

Tohle jídlo podávám s francouzskou bagetou, jarními cibulkami a kopečkem zakysané smetany. K pití se hodí červené víno i když možná by někdo mohl mít pocit, že by se bílé hodilo víc. Já osobně si myslím, že je lepší červené, protože bílé by mohlo v konstelaci se zakysanou smetanou vyznít zbytečně moc kysele.

A je to…

Detail…

Dobrou chuť!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 12.3.2010 11:00 | karma článku: 24,48 | přečteno: 4957x