Když vaří chlap, aneb Hovězí špagetová variace...

To jsem Vám jednou měl chuť na špagety a moje žena zase strašnou chuť na hovězí maso. Tak jsem se zamyslel a ...

 

Jak jsem už řekl, hlavní inspirací k tomuhle receptu mně byla moje manželka, která mně doslova vnutila chuť na hovězí a které jsem ještě žádný recept nikdy nevěnoval. Protože se blíží datum výročí naší svadby, tak jí věnuji právě tenhle. V ten DEN, jí ale uvařím něco ještě lepšího. Jestli bude čas fotit, tak Vám to jídlo předvedu také. Zatím vím jen to, že to bude o roštěnce... :-))

Teď ale zpět k dnešnímu receptu. Měl jsem doma jen kousek hovězí plece, tak sakra co s tím...?! Plec je dobrá tak na ptáčky, na rajskou, nebo na guláš. Ale když se chce, tak se hodí i ke špagetám, o tom jsem se přesvědčil.

Zase jsem během vaření něco přidal navíc, co na fotce není, ale Vy už jste zvyklí, že ano...

 

Nejdříve si nakrájejte maso na co nejtenčí nudličky. Osolte ho, opepřete, slabě posypte sladkou paprikou a v dlani promněte trochu provensálských bylinek. Zakápněte worčestrem a nechte chvilku odležet.

Mezi tím si nakrájejte střední cibuli na drobno a rozetřete si asi 8 stroužků česneku se solí. Na pánev si dejte rozehřát trochu olivového oleje a když je rozpálený, vhoďte na něj maso.

Maso se musí trochu osmahnout, než ho přiklopíte pokličkou...

 

Chvíli restujte a přidejte houby pokrájené na plátky. To je to, co můžete na fotce vidět na levé straně, na skleněné mističce. V mém případě šlo o houby zmražené. Trochu podlijte vodou, přiklopte pokličkou a nechte chvíli dusit. Potom přidejte špetku tymiánu, asi půl kávové lžičky mletého Nového koření, 1x bobkový list, 5x kuliček jalovce, lžičku ,,podravky", špetku mletého kmínu a zakápněte zase trochu worčestrem. Poduste a přidejte nadrobno pokrájenou cibulku a polovinu česneku rozetřeného se solí. Podlijte a zase asi deset minut poduste. Potom přidejte směs najemno nastrouhané mrkve, celeru a petržele. Já mívám směs už zamraženou a je to to, co můžete vidět na fotce na skleněné misce na pravé straně, mezi špagetami a masem. Této směsi dejte asi 4 polévkové lžíce. Čerstvá je samozřejmě lepší!!! Potom přidejte na drobno pokrájené lístky čerstvé bazalky.

Masová směs s bazalkou a spol...

 

Protože hovězí plec je mrcha tuhá, přendal jsem směs z pánve na asi 15 minut do papiňáku, kde se problém s tuhým masem vyřeší raz - dva. Po oněch 15 ti minutách jsem maso přemístil do obyčejného hrnce. Prohřál jsem to a vmíchal jeden větší rajský protlak. Podlijte směs trochu vodou, ať se Vám protlak nepřipálí!!! Přidejte zbytek prolisovaného česneku, chvíli povařte a přilijte vodu, až skoro do množství, kolik budete chtít mít omáčky. Zase chvilku (2 - 3 minutky) povařte a zahustěte trochou máslové jíšky. Zase chvilku povařte a občas promíchejte. Podle potřeby dosolte atd.

A jste ve finále. Zbývá už jen za stálého míchání přilít asi 250 ml sladké smetany (já na omáčky používám 12 - 15 ti procentní) a nechte prohřát a jste hotovy. Už nepřivádějte směs k varu!!!

No a zbývá už jen uvařit si špagety. Já poslední dobou rád používám špagety, vyrobené z tvrdé pšeničné krupice. Mají je u Lidla, alespoň u nás ano a jsou vidět na první fotce. Jsou dobré a ještě nikdy se mi nerozvařily, ani se k sobě nelepí. Já jsem k téhle baště podával ještě zeleninový salát z ,,ledového" salátu, rajčat a čerstvé bazalky se sladkokyselou zálivkou. K pití červené víno, tentokrát od soudruhů Španělů.

Manželce to chutnalo, tak to snad bude chutnat i Vám...

 

Dobrou chuť!!!

Příště Vám uvařím moje nejmilejší jídlo se špagetami, o kterém jsem tady už jednou psal, ale tentokrát na to půjdu trochu jinak a s jinými ingrediencemi...

Další moje recepty si můžete přečíst - ZDE

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 16.10.2009 11:00 | karma článku: 15,49 | přečteno: 3080x