Když vaří chlap, aneb Hovězí plec na česneku...

Tak tohle je prostě jednoduchá klasika. Není co nového vymýšlet, není skoro co zkazit a je to dost dobré na to, abyste to zkusili...

 

Mám rád jídla, která jsou snadná, dobrá a dají se připravit s minimem ingrediencí. Mám za to, že hovězí na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem mezi taková jídla rozhodně patří.

A jdeme na to...

Tohle jídlo dělám z hovězí plece a je jí třeba asi tak okolo jednoho kila. Nakrájejte si ji na kostky, jako byste chtěli vařit guláš. Potom si nakrájejte nahrubo dvě cibule a rozetřete si celou hlavičku česneku se solí. Cibuli i česnek si rozdělte na dvě části. Jednu trochu větší (ta půjde ,,k masu") a jednu menší (ta půjde ,,do špenátu").

Nakrájeno, připraveno...

Do hrnce si dejte asi ½ kostky pravého másla a onu větší polovinu nakrájené cibule. Zpěňte ji a přisypte maso. Chvíli poduste, aby se uvnitř masa hezky uzavřela bílkovina a teprve potom přidejte pepř, špetku sladké papriky, v dlani rozmělněnou majoránku (asi dvě kávové lžičky) a sůl. Se solí opatrně, protože bude následovat přidání části česneku, který už máme rozetřený se solí a tak dejte pozor, abyste maso nepřesolili.

Dusím maso s česnekem a kořením...

Když vidím, že se maso hezky zatáhlo, trochu ho podliju vodou a přemístím ho do papiňáku. V něm vařím všechno asi 25 minut od chvíle natlakování.

Mám maso připravené na uzavření v papiňáku...

Tak a mám čas na přípravu špenátu. Ten já vařím ze zmrazeného, špenátového protlaku. Do hrnce si dám lžíci vepřového sádla a k němu přidám druhou část cibule. Když se tato zpění, tak rozbalím z igelitu špenát a přihodím ho. Je třeba jím občas míchat a vařit na mírný stupeň. Cibulka by se nám jinak mohla vespodu připálit.

Začínám dusit špenát...

Když je špenát rozpuštěný, dusím ho asi 10 až 15 minut s pokličkou částečně odklopenou, aby se z něho odpařilo co nejvíc vody. Potom ho opepřím, osolím a přidám druhou část rozetřeného česneku se solí. Nechám, za občasného promíchání a na mírném stupni, zase asi 5 minut, vařit a pozor - určitě si ten hrnec přiklopte! Špenát je sviňa a pěkně prská okolo sebe... Do hrnku si rozklepněte 4 vejce, rozmíchejte je vidličkou a za stálého míchání je přilijte do špenátu. Povařte a pokud se Vám zdá špenát stále moc vodovatý a řídký, tak do něj přidejte dvě (nebo míň, či víc) lžíce strouhanky na zahuštění. Minutku - dvě povařte a špenát máte hotový.

Papiňák s masem po určené době (25 minut) stáhněte z plotny a po odtlakování posypte maso asi dvěma lžícemi polohrubé mouky. Nechte ,,zasmahnout", promíchejte a můžete ještě drobet podlít vodou. Nechte povařit asi deset minut a je to hotové.

Maso a špenát jsou hotové...

Maso i špenát schovám do peřin, aby nic z toho nevystydlo a podle návodu, si uvařím bramborové knedlíky. To už rozepisovat nebudu, to snad umí každý.

Potom už musíte jen nandat všechno na talíře a stačí jen zavolat do útrob bytu, že jste hotoví a že můžou všichni ke stolu...

Dobrou chuť!

A takhle to vypadá v detailu...

Dobrou chuť!!!

Příští pátek Vás zvu na ,,Rychlé" maso...

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 20.11.2009 11:00 | karma článku: 25,51 | přečteno: 13964x