Když vaří chlap, aneb Grilovaná krkovička s bazalkovým máslem...

Jo to bylo tehdá, když jsem dostal chuť na pořádnej kus kance a vzpomněl jsem si, že máme v kuchyni také gril...

Občas mi někdo v diskusích vyčítá, že do všeho cpu česnek a worčestr. Tak fajn, dnes vám slibuji, že v mém receptu nepotkáte ani jedno, ani druhé...

Dnes budeme potřebovat tohle...

Začnu přípravou masa. Dnes to bude kusanec vepřové krkovice. Nařežu si silnější plátky, asi tak 2,5 až 3 cm široké. To má výhodu, že se nemusí nařezávat u okrajů, protože se prostě nezkroutí, ani kdyby chtěly a tak všechna šťáva zůstane hezky uvnitř. Maso je potom ve finále lahodně šťavnaté. Plátky osolím, posypu je čerstvě namletým bílým pepřem, posypu špetkou mletého kmínu a pokapu (!!!TROCHU!!!) alkoholem - Metaxou jsem to dělal já, ale klidně stačí i obyčejný ,,Myslivec". Plátky masa si dám stranou, aby se hezky rozležely.

Pokud plánujeme udělat salát, tak se do toho pustíme prvávě v tuhle chvíli. Poté si nakrájíme veškeré ingredience a dáme si na pařák do hrnce vařit brambory ve slupce. Ony brambory, jak už jsem psal někdy minule, vaříme do chvíle, kdy nám jimi projde bez problému špejle. Potom je stáhneme z plotny a dáme vychladnout. Z kousku pravého másla, nadrobno pokrájené čerstvé bazalky a špetky pepře si umícháme ,,bazalkové máslo".

Všechno mám hezky nakrájené a připravené. Maso okořeněné a pokapané alkoholem, zeleninu pokrájenou a máslo smíchané s bazalkou a pepřem...

Zeleninu krájím - rajská jablíčka na čtvrtiny, papriku na kolečka, cibulky na ,,půlky" a mrkev na tenké plátky, asi 5 cm dlouhé. Naložené houbičky nechávám v celku.

Mezi tím vším se mi uvaří a vystydnou brambory. Tak si je oloupu a nakrájím na plátky. Ty potom kladu na plech, vymazaný olivovým olejem. Osolím je, drobet opepřím, posypu drceným kmínem a provensálskými bylinkami a nakonec je pokapu zase trochou olivového oleje. Šup s nimi do trouby, na asi 200 stupňů a nechte je péct do zlatova.

Brambory připravené na ,,šoupnutí" do trouby...

Brambory po vytažení z trouby, když jsou opečené dozlatova...

No a je řada na mase. Gril si nejdříve za studena potřu olejem, prý to potom tolik nepřipéká, ale po pravdě, mně se to připeklo vždycky. Potom gril rozpálíme a dáme na něj maso.

Maso položené na rozpálený gril...

Postupně maso otáčíme, aby se hezky grilovalo ze všech stran. Je fakt, že tak silné plátky masa se grilují alespoň 30 až 45 minut, ale stojí to potom za to.

Už se to griluje...

Když už je maso ve fázi skoro hotovosti, přidáme na gril zeleninu a houby. Nejdříve tu nejtvrdší, to znamená v pořadí - mrkev, paprika, houbičky, cibulky a nakonec čtvrtky rajčat, vždy rozkrojenou stranou na gril.

Griluju maso se zeleninkou...

Na talíři potom na horké maso přidám bylinkové - bazalkové máslo. To se, díky teplotě masa začne na něm krásně rozpouštět a vytváří něco fantastického... K jídlu je dobré červené víno a dobrá chuť se prostě dostaví...

Je prostřeno...

Detail...

 

Dobrou chuť!

Příště Vám uvařím Maso - nemaso s opečenou rýží..

Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 6.11.2009 11:00 | karma článku: 20,88 | přečteno: 5533x