Když vaří chlap, aneb Bramborákový zapékanec...

Mám rád bramboráky. Dají se dělat různě a různá kouzla se dají dělat i s těstem, ze kterého se vlastní bramboráky pečou...

Jak si asi vzpomínáte, nedávno jsem tady uvedl recept na ,,Voňavé kuře". Tehdy mně zbyla upečená čtvrtka z toho hloupého, ale dobrého opeřence na mrazáku a rodina vznesla požadavek, že má chuť na bramboráky. Tak jsem se zamyslel a vymyslel tenhle recept.

Tohle budeme potřebovat. Jako obvykle jsem něco zapomněl na fotku přidat a objeví se to až během popisu receptu...

 

Je asi jasné, že nejdříve si nastrouhám na jemno asi kilo brambor - záleží na tom, pro kolik lidí hodláte vařit. Do nastrouhaných brambor přidám 10x stroužků česneku rozetřeného se solí, 2x lžičky mletého kmínu, přiměřeně pepře, majoránky rozmělněné v dlani asi tak dvě plné polévkové lžíce. Zasypu asi 5x polévkovými lžícemi hladké mouky a přiklepnu 3x vajíčka. Celé to promíchám a teprve potom osolím. Se solí buďte opatrní, jednak je už se solí rozetřený česnek a jednak do celého jídla přijde více ingrediencí, kde už je sůl obsažená.

Bramboráková směs v míse...

 

Mísu si necháme stranou dění a rozkrájíme si na maličké kousky zbytek kuřete, pórek na kolečka, cibuli na jemno, kapii na proužky, rajská jablíčka na půlkolečka, na jemno nasekáme čerstvou majoránku a na hrubo nastrouháme balkánský sýr. To je jedna z věcí, kterou jsem zapomněl přidat k první fotografii.

Nakrájené ingredience...

Balkánský sýr z obchodu, kterému nechci dělat reklamu...

 

Na pánev si dám lžíci olivového oleje a nechám zesklovatět cibulku. Potom přidám nakrájenou kapii - to ta cibulka krásně zčervená, že ano...? Po chvíli restování přidám kolečka pórku a zase po chvilce plátky rajčat. Restuji, míchám a zasypu 2x kávovými lžičkami cukru a zakápnu buď pár kapkami octa, nebo worčestru. Worčetsr je samozřejmě lepší. Lehce osolím a na konec přidám opečené a nakrájené kuřecí maso, vmíchám najemno nasekanou čerstvou majoránku a nechám trochu celé porestovat a hlavně ještě nejím!!!

Už teď to v pánvi vypadá krásně...

 

Pekáček si vymažu sádlem a dám do něho vrstvu bramborákového ,,těsta". Na to rozprostřu vrstvu zeleninovo - masové směsi z pánve a na to celé nasypu nastrouhaný balkánský sýr. Balkánský sýr je skvělou alternativou pro toho, kdo nemusí sýr Nivu, ale touží po zážitcích se zapékáním s něčím jiným, než je Eidam.

Takhle to vypadá v pekáčku před tím, než vše ,,uzavřu" horní vrstvou bramborákového těsta...

Po ,,uzavření" horní vrstvou bramborákového těsta...

 

Zbývá už jen vše překrýt vrstvou zbylého bramborákového těsta a dát péci do trouby asi na 180 stupňů. Počítejte s tím, že budete vše péci asi hodinu. Je k tomu moc dobré syrové kysané zelí a piva se k tomu dá vypít tolik, že by to kráva nepřeplavala...

A je upečeno...

Mňam, zase to sice vypadá jako nic moc, ale nenechte se mýlit, je to bašta...!!!

 

Dobrou chuť!

 

Příště Vám budu vařit ,,Pikantě zapečenou krkovičku..."

 

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 2.10.2009 11:00 | karma článku: 21,41 | přečteno: 4300x