Když padne díky Řecku euro, padne celá EU?

No, tak to si asi celá slavná EU nic jiného nezaslouží, protože v tom případě stojí od začátku na hliněných nohou…

 

Každému, kdo za posledních cca 20 let navštívil Řecko, muselo být tak trochu divné, že je tato země v jednom spolku například s průmyslovým a bohatým Německem. Řekové lapidárně řečeno ojebávali co se dalo, žili na úkor svých potomků, zkreslovali hospodářské výsledky, sami sobě vybudovali systém nefunkčního a postupně se vyčerpávajícího státu. Navíc sami sobě nalhávali, že budují stabilní Evropu, že všechny ty vymoženosti, které postupně vycucávaly státní kasu, mají podložené nějakou hodnotou.

Žili v bludu, protože v něm žít chtěli, naprosto jim to vyhovovalo. Ale nejen oni, a nejen jim, v tom samém bludu byli drženi ostatní občané z dalších zemí EU. Dnes, když bublina neexitující řecké hodnoty a kašírovaného blahobytu definitivně praská, to je najednou údivu.

Opravdu si evropští ekonomové a politici zaslouží nějaké uznání, když nedokázali včas rozpoznat, a hlavně řešit ten do nebe volající průšvih?

Pokud by měla být pravda, co řekla německé kancléřka Merkelová, a sice že pokud padne díky řecké krizi společná měna euro, že to bude znamenat i konec celé myšlenky Evropské unie, pak ať raději takto beznadějně nemocný pacient zemře. Jakékoliv umělé dýchání, jak je krásně vidět právě na příkladu Řecka, totiž nemá nejmenšího smyslu…

 

 

 

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 29.6.2015 14:05 | karma článku: 38,33 | přečteno: 1901x