Když blbnul Mečiar, tak se to dalo chápat…

Ten to měl takřka v popisu práce, jenže pan Mečiar je už (doufám) na Slovensku politickou mrtvolou. Přesto platí na Slovensku stále některé zákony vzniklé tuším v jeho éře, které jsou, když ne k smíchu, tak k pláči…

 

Slovenská televize prý dostala pokutu za to, že odvysílala večerníček s Hurvínkem, a to, považte – v originálním znění, tedy v češtině!!!

Tak to je tedy zločin…

Já nevím, ale mám za to, že některé pořady jsou prostě kouzelné právě pro hlasy, které jsou jednou z jejich nejdůležitějších součástí. Fascinuje mě, že v době, kdy se na našich českých vysokých školách, i v našich českých firmách, pohybuje čím dál více mladých lidí ze Slovenska, může někdo v souvislosti s ČESKÝM pořadem uznávat na sousedním Slovensku tak s odpuštěním blbý zákon, jako je právě ten na „ochranu jazyka“.

Přijde mi to naprosto pokrytecké, hloupé, zbytečné. Naše jazyky jsou si velmi podobné, i když bohužel dneska dost málo dětí ať ze Slovenska, tak z Čech, rozumí plně všemu, co ten druhý jazyk vyjadřuje. Moje generace vyrostla na pondělních inscenacích ze slovenské produkce, na spoustě pohádek a pořadů v jazyce slovenském. Jsem přesvědčený o tom, že na Slovensku to s mou generací bylo stejné, jen v obráceném směru.

Nikdy jsem na sobě nepozoroval ani náznak toho, že by mě tyto pořady ve slovenštině jakkoliv negativně poznamenaly, když nějak, tak spíše svou kvalitou, ale jazyk s tím neměl a nemá nic společného. Vůbec mi nejde na rozum, že v době, kdy se politická reprezentace jak naší země, tak i Slovenska, snaží o to, abychom se cítili být „Evropané“, že v této době, kdy je snaha předkládat dětem angličtinu už v mateřském mléce, může nějaké slovenské dítě „poškodit“ hlas rozpustilého Hurvínka v češtině.

Stále všude posloucháme hlasy, volající po komunikaci mezi národy, a přitom se děti slovenských rodičů, děti, které dost možná stráví podstatnou část svého budoucího života právě v Česku, nesmějí s českým jazykem, jazykem tak podobným tomu jejich, seznámit už v útlém věku? Nikdo přeci nechce, aby slovenské děti zapomněly ten svůj, jde přeci jen o to, že se k němu mohou snadno přístupnou formou naučit jazyk další…

Sorry, bratři Slováci, ale asi byste měli některé své politiky řádně nakopat do rici…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 19.6.2014 14:55 | karma článku: 21,97 | přečteno: 1070x