Je nejvyšší čas spáchat „naloženinu“…

Nevím jak kdo, ale já mám rád nakládaná jídla. Utopence, hermelín, zeleninu všeho druhu. U sýrů je ale více možností, než jen ten hermelín…                                                                                     

 

Po Silvestru jako když takovou ,,naloženinu" najdete… A co dělat, abyste něco takového v ledničce našli?

Chce si to tak trošku zahrát na celé stádo pejsků a kočiček (stejně mně to diskutéři vpálí, tak proč je nepředeběhnout... ;-)))   )

Stačí mít trochu času a… - veliké kolo Sedlčanského Vltavína (k dostání za cca 80 Kč v zeleném alobalovém balení), dvě balení Olomouckých tvarůžků, dvě až tři veliké cibule, trochu kysaného zelí, 4 – 5 feferonek, dvě rajská jablíčka, dva „řapíky“ řapíkatého celeru, čtyři stroužky česneku, cca 1,5 l slunečnicového oleje, po deseti kuličkách Nového koření, jalovce, pepře, pět bobkových listů, špetku tymiánu a sušeného zázvoru a asi deset jader vlašských ořechů.

Vltavín si nakrájejte na asi centimetr silné plátky, syrečky nechte vcelku. Cibuli pokrájejte na kolečka, řapíkatý celer na kousky, rajské na silnější plátky, česnek na plátky tenké. Na dno sklenice nalijte trochu oleje a přidejte vrstvu cibule, pár plátků rajských, česneku, a něco pokrájeného řapíkatého celeru. Přidejte feferonku, bobkový list, trochu vlašských jader, od každého koření po malé části a asi polévkovou lžíci kysaného zelí. Na to všechno položte vedle sebe dva plátky Vltavínu a dvě kolečka syrečků. Zmáčkněte jemně a zalijte vrstvu olejem. Přidejte další vrstvu zeleniny s kořením a zase sýry, což opět všechno zalijte olejem. Tak postupujte až do úplného naplnění sklenice. Nakonec přidejte dvě MALÉ (!!!) kávové lžičky octa. Sklenici uzavřete, párkrát ji obraťte „vzhůru nohama“, aby se všechno hezky promíchalo, hlavně olej s tou troškou octa.

Potom to strčte tak na pět až sedm dní dolu do lednice. Vydržte to, a po tu dobu se na tu krásu jen dívejte. Až přijde čas, tak si zakrojte čerstvý voňavý chleba a vyndejte si trochu té dobroty ze sklenice na talíř. Otevřete si k tomu dobře vychlazené pivečko a mějte se rádi…  :-)))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak tohle je řapíkatý celer, možná že ne každý ho zná. Má příjemně kořeněnou chuť, o moc jemnější, než klasický celer. Výborně se hodí třeba do zeleninových salátů, a i naloženým jídlům, jako jsou například právě sýry, dodá trošku jiný rozměr.

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 28.12.2011 9:04 | karma článku: 27,85 | přečteno: 5636x