Hledá se viník etnické nesnášenlivosti…

Etnická nesnášenlivost je nakažlivá a mezi lidmi se šíří nečekaně rychle. Zjistili to vědci z Akademie věd a Univerzity Karlovy, kteří se vydali na východ Slovenska, kde prováděli experimentální výzkum mezi místními žáky…

.

Tak zní úvod článku ve zpravodajské části Idnes.cz. Shrnuto do zkrácené verze jde v článku o to, že oni vědci sehráli s východoslovenskými žáky 8 a 9 tříd v podstatě hru, kde školáky rozdělili do skupinek po třech. Poté se děti zúčastnily hry o peníze, ve které se postupně rozhodovaly, zda zaplatí menší obnos za to, že konkurenční tým o peníze naopak přijde. Soupeře ve skutečnosti neviděly, měly pouze seznam jejich jmen, která napovídala, že někteří z nich by mohli být Romové.

Asi každému je jasné, jak to dopadlo – vědci objevili zlo nejzlejší a zjistili, že jakmile byl v některém týmu soudě podle jména Rom, byl takový tým ostatními „ničen“.

Vědci měli s velkou slávou tím pádem v ruce „důkaz“, že už dospívající děti podléhají davovému šíření etnické nenávisti a to prosím pěkně jen na základě romského jména…

Mě by na celé věci zajímalo, zda vědci brali v potaz při posuzování výsledků experimentu možnost, že žákům, kteří prý podlehli etnické nesnášenlivosti, mohou být ta romská jména z každodenního školního života neblaze známa.

Možná by daleko větší vypovídací hodnotu měl výzkum v jiné formě, například by se mohli jednotliví žáci anonymně na předem připravené lístečky papíru písemně vyjádřit, z koho, z jakého spolužáka mají největší fyzický strach s pár slovy na vysvětlení, proč.

Žádné podsouvání jmen, jen čistě anonymní VOX POPULI.

Možná, že závěry takového výzkumu, ankety, chcete-li, by vědcům ozřejmily skutečné důvody, proč vzniká už mezi školními dětmi nějaká nesnášenlivost, a je úplně jedno, zda etnická, nebo jakákoliv jiná. Možná by páni a dámy akademici přišli na to, že v drtivé většině případů nehrají roli ve vznikající nesnášenlivosti žádná jména, ale že jde čistě o osobní zkušenost.

Inu, možná se mýlím, vědec nejsem a mám jen učňák a poddůstojnickou školu. Pokud ano, snad mi nějaký vědec vysvětlí, proč je můj nápad na takový průzkum, na rozdíl od onoho vědeckého průzkumu, hloupý…

.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 27.4.2018 15:09 | karma článku: 38,29 | přečteno: 1638x