Dalo by se říci, že Německo s válkou a s územními nároky nikdy nepřestalo…

… pokud si za slovem válka nepředstavíme jen krutý fyzický boj, ale také třeba „jen“ dobývání a obsazování cizích území, ovládání cizích národů, nebo vnucování vůle silnějšího slabšímu…

.

Jinak si totiž slova kancléřky Angely Merkelové vysvětlit nelze. Německo sice dostalo v obou světových válkách v novodobé historii od celého světa po čuni, nicméně v poslední době obzvláště mám pocit, že Německo na to jde nyní od lesa.

Kdysi bylo to, co dnes nazýváme Evropskou unií, společenstvím jednotlivých členských států, které fungovalo čistě na ekonomické bázi. V posledních několika letech však došlo k něčemu, k čemu nikdy dojít nemělo – ekonomická báze se přemiklíkovala na bázi politickou. Došlo k tomu, že EU se nyní snaží jednotlivým členům kecat doslova do všech odvětví života, správy jednotlivých států a snaží se i do tlaků na politická uskupení v té které zemi.

Německo, z pozice ekonomicky silného státu, spolu s Francií (přeci jen aby do toho šli sami, na to jsou zatím opatrní), prostřednictvím současného francouzského prezidenta Macrona a německé kancléřky Merkelové, plánují budoucnost států Evropské unie, aniž by jaksi připustili, že ostatní členské státy s jejich plány nemusí tak zcela souhlasit. To znamená, že se tyto dva státy tak nějak cítí být předurčeny k vládnutí celému našemu kontinentu. K čemu válka zbraní, když se lze dosáhnout téměř totožného s využitím instituce Evropské unie? Jak snadné je pak tlakem předělávat okolní svět k obrazu svému.

Německá kancléřka se ve středu nechala slyšet, že poválečný odsun sudetských Němců, i Němců žijících v českém vnitrozemí, pryč z území Čech, nebyl prý a není dosud morálně, ani politicky ospravedlnitelný.

Vypadá to, že paní Merkelová chyběla na některých hodinách dějepisu, protože jakoby nevěděla nic o tom, že přesně to samé, jen opačným směrem, přikázala její vlastní země Čechům, co kdysi v pohraničí žili a kteří se po ratifikaci Mnichovské dohody museli odstěhovat z jim celé generace patřících domů, statků, vesnic a měst dále do českého vnitrozemí. Jaké nachází paní Merkelová morální a politické ospravedlnění k tomuto tehdejšímu tlaku ze strany Německa?

Jak se může divit tomu, že po tomto, ba po mnohem horších věcech, které si náš český národ musel od národa německého během okupace vytrpět, Češi po skončení války hnali Němce svinským krokem pryč z našeho území?

Ta doba byla celkově vytržená z kořenů a ano, nespravedlnosti se děly na všech stranách. Prvotní impulz k té celoevropské polízanici ale vzešel z Německa, takže pokud někdo nemá dnes morální a politické ospravedlnění otevírat tyto dávné rány, je to právě Německo.

Navíc tím, že Německo rozpoutalo Druhou světovou válku, vlastně i tu První, významně přispělo k tomu, že byl dán v poválečném období v celé východní Evropě prostor k řádění rudé stalinské hydry. Už jen za to by se mělo Německo východoevropským státům, sevřeným v bývalém ruském područí, omlouvat do skonání věků.

Možná si paní Merkelová řekla, že ty statisíce migrantů, se kterými si dnes neví její země rady, by bylo dobré umístit jinam. K tomu přeci stačí jen využít pák Evropské unie a dílo by se mělo podařit. Už jen zbývá, aby paní Merkelová přišla s tím, že se na české straně současných hranic vlastně nacházejí historicky území německá a tak je žádoucí, aby naše republika tato území povinně poskytla „novým Evropanům“.  

A je vymalováno…

Územní choutky Německa nikdy neskončily, jen na sebe vzaly o něco přijatelnější plášť. A stejně, jako nás některé evropské státy zradily kdysi v Mnichově, dnes nás nejméně v podobě Francie zrazují znovu.

Zase s Německem pečou něco o nás bez nás. Až se bude v EU hlasovat o řešení migrační krize, budou Francouzi opět patolízalsky souhlasit se vším, s čím paní Merkelová přijde a co míří směrem na východ.

Inu, dějiny jsou kruhem…

.

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 21.6.2018 10:12 | karma článku: 47,62 | přečteno: 10023x