Cirkus bude, a ne že ne, aneb na hlavu postavený svět těchto dní...

Před několika dny došlo k smutné události, která stála životy dvou mužů. Jeden v tom jel nevinně, ten druhý to zavinil. Ten nevinný bude pohřben „normálně“, ten vinný bude pohřben s cirkusem…

.

Asi jste alespoň vy, co žijete v Praze, zaznamenali zprávu, že rodina po zemřelém Janu Kočkovi, který při útěku od nehody jedné, svou nepozorností vjel na dálnici výjezdem do protisměru a tam se čelně střetl s nákladním vozem, jehož nevinný řidič, táta od dětí, zahynul, že tato rodina hodlá svému zemřelému „korunnímu princovi“ vystrojit div ne státní pohřeb.

Chápu, že se tak vlivná rodina hodlá se svým zemřelým rozloučit v trochu větším stylu, než je normálně běžné, nechápu ale, jaký asi musí mít tato rodina vliv, když kvůli jejich plánu, poslat centrem Prahy rakev se zesnulým ve skleněném kočáře, taženém koňským šestispřežím, dokázali vyvinout takovou „snahu“, že jim na tento plán, který v sobě skrývá na cca tři hodiny uzavření jedné z nejfrekventovanějších pražských ulic, totiž ulice Vinohradské, kompetentní úřady kývly.

Jediný úřad, který byl proti, je radnice Prahy 3, jejíž současný starosta, Alexander Bellu, o celé záležitosti vydal toto prohlášení:

„Naši občané mají dost jiných dopravních omezení, nemá proto smysl zastavovat na dvě hodiny dopravu na tak frekventované ulici, jako je Vinohradská. Navíc nerozumím tomu, proč bychom v naší městské části měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpovědným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu. To ale samozřejmě neznamená, že rozporuji nárok rodiny na důstojný pohřeb a pietu,“

Nevím jak kdo, ale já s tímto prohlášením starosty Prahy 3 naprosto souzním. Myslím si, že to pan Bellu vyjádřil naprosto přesně a že snad ani není potřeba předkládat jiné, další důvody, proč by taková megalomanská akce á la cirkus neměla v centru Prahy vůbec proběhnout.

Jenže jak se ukázalo, ne všichni STÁTNÍ úředníci s takovým názorem souhlasí, konkrétně jde o policii České republiky a Magistrát Hlavního města Prahy. Magistrát se k celé věci vyjádřil takto

„Pochod projednala Policie ČR i dopravní podnik a bylo jimi k němu uděleno kladné stanovisko. Organizátoři tak mají zákonem dané podklady a magistrát nemá důvod jim průvod zakázat. Zhruba před deseti lety se v Praze konal podobný smuteční průvod,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nemohu si pomoci, ale jako první myšlenka při čtení vyjádření pana Hofmana mně naskočila, jakým vlivem a tlakem, možná spíše něčím jiným – každý ať si domyslí dle svého, asi zapůsobila rodina Kočků na tyto státní instituce, že jim vyšly tyto vstříc v takové, dle mého názoru a dle mého vyjádření velmi, velmi korektního – v takové NEVHODNÉ záležitosti.

Zemřeli dva muži, u obou je to tragédie. Některé cirkusy jsou ale také tragédií, sice jinou, ale co se vlivu na společnost týká, také pěkně destruktivní.

V životě by mě nenapadlo, že se dočkám toho, že budu svědkem oslavy člověka, který svou a nikoho jiného, vinou, zabil druhého člověka. Je to jen jeden střípek toho, jak na hlavu je postavený dnešní svět a vnímání reality. Když to celé otočíme, kdyby byl Jan Kočka nevinný a mrtvý, a naopak by ho zabil svou vinou jiný člověk, byl by vyvinut stejný zájem ze strany státních úřadů na „oslavě“- na pohřbu takového viníka?

Asi těžko, opačně to ale jde a tak věřte, že cirkus bude…

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 11.10.2018 10:12 | karma článku: 43,27 | přečteno: 2492x