Česká vesnička s hospůdkou, kostelíkem a hřištěm na okraji Bagdádu…

Jako první s tím nápadem přišel Venca Nohejl. My jsme byli vždycky parta šílenců a adrenalin jsme cucali už s mateřským mlékem…  

 

Venca dělá do elektrikařiny a tuhle byl na nějaký prácičce v tom táboře přistěhovalců, nebo jak se tomu říká. Když tam viděl ty lidi, co u nás čekají na to, až u nás budou moct jako žít, tak dostal nápad, že by bylo dobrý, kdyby zase někdo od nás šel bydlet tam, odkud oni přišli.

Seznámil se tam s nějakým týpkem, co prý k nám přišel odněkud z toho Iráku. Uměl trochu líp česky než ostatní a tak od něj Venca slyšel samou chválu na tu jeho zem. Vencovi se hlavně líbilo to, když mu ten týpek vyprávěl, že u nich musej ženský poslouchat. Vencovi totiž nedávno zdrhla stará a tak se doslova nadchnul pro ty pravidla hry, co prej tam v tom Bagdadu, nebo kde, platěj.

No, co vám budu povídat, nakonec nás Venca zlanařil celou jednotu FC Dolní Brukev. Na minulý schůzi toho našeho fotbalovýho mančaftu jsme to odhlasovali a je to daný – jedem!!!

Hostinskej Mrázek, u kterýho v hospodě jsme tu schůzi měli, jede taky, že prej stojí poslední dobou tady kšeft za hovno. A to umí Mrázek tak úžasný pečený vepřový kolena, že takový určitě ještě nikdo v tom Bagdadu nežral. Má v plánu tam otevřít hospůdku. Nic velkýho, jen asi tak, na co stačí se svou Máňou. Ona bude v kuchyni a Mrázek na place. Mrázek umí nejen kolena, ale dělá i svojí skvělou tlačenku, to budou ti kluci bagdádský čumět, jak to tam my kluci z Dolní Brukve rozbalíme!

Pívo bude prej Mrázek brát z Dvoreckého pivováru. Oni maj problém prorazit, v tý záplavě sraček, který se dneska točej a tak by jim Mrázek pomohl to jejich pivečko seznámit se světem. Oni mu prej to pívo budou posílat se slevou. On Mrázek hodně čte, hlavně tenhle ten bulvár, nebo jak se to jmenuje, a tak prej ví, že ten Bagdad byl vždycky kolíbkou kultůry. Ale jak říkal Vencovi ten týpek v tom utečeneckým lágru, něco jako českou hospodu tam prej neznaj.

No tak co brání kurňa tomu, aby ji poznali?

Prej je tam kapku horko, ale to nám nevadí. Naše ženský už dávaj dohromady haldy krátkejch kalhot a triček co tam budeme nosit. Teda já nevím jak kdo, ale já budu asi i tam stejně furt chodit v montérkách, no přeci se nebudu pořád převlíkat. Povídala moje stará, že prej sehnala pěkný dvoudílný plavky, co jí i docela jsou. Tak to se těším, jak budou ti místní kluci čubrnět na tu mojí kost, až se tam někde na tý pláži natřese. No, písek prej tam mají, tak hádám, že i nějaká ta pláž se najde.

Jo, abych nezapomněl, jede s náma taky Horáček. No ten pobožnej přeci. Ten sice s náma fotbal nehraje, ale umí kecat o všem. Tady u nás prej už lidi málo věřej a tak se těší, že tam by to mohlo bejt lepší. Slíbil, že prej tam se svýma klukama postaví kostelík. Není sice nějakej farář, ale tam to stejně nikdo nepozná, a my to na něj nepráskneme, tak to snad vyjde. Prej se nebojí, čeho by se měl taky bát, že jo? Povídal Venca, jak byl v tom lágru, že tam taky nikdo nikomu nic nedělá, když se modlej k tomu svýmu bohovi, co mu říkají Alláh. A ten prej u nás ale nějak dřív nebyl, nebo co a oni se k němu taky svobodně modlej. Tak z toho Horáček usoudil, že když jel ten jejich Alláh sem k nám s nima, tak co by ten Horáčkův Kristus s Bohem nejeli zase s ním do Bagdadu, že jo…?

Naše holky se těšej, jak prej tam budou pořádat nějaký módní přehlídky, nebo co. To se prej ve velkým světě dělá. No a my, chlapi, se zase těšíme, jak si tam postavíme klubovnu a hřiště na fotbálek. Celej ten areál postavíme hned vedle Mrázkovi hospody, ať to nemáme po tréninku daleko na pívko.

Honza Hanousek přišel s tím, že se tam jeho starý moc nechce, že prej čím se tam budeme živit nebo co. No tak jsme mu vysvětlili, že to je přeci jasný, že ty jejich úřady se o nás samosebou postaraj, alespoň do začátku, tak, jako se starají naše úřady zase o ty jejich lidi, co přišli od nich k nám. Až se rozkoukáme, tak se uvidí a já si myslím, že se tam neztratíme. Hanousek stejně nemusí mít starosti, odjakživa pěstoval vepříky, tak to bude mít stejný i tam. Mrázek je od něj bude samozřejmě brát na ty jeho kolínka a tlačenku a počítáme s tím, že někdy o Velikonocích uspořádáme něco jako u nás, nějakou tu veselici, kam určitě přijdou i ti místní a to by kurňa bylo, aby se ten obchod s vepřovým pořádně nerozjel. Místa tam prej je všude dost, nějakej ten vepřín se tam vejde. A když na to přijde, tak v něm bude moct Hanousek klidně moct zaměstnat i nějaký ty místní lidi. Určitě by byli rádi.

No, co vám budu povídat, těším se jako malej kluk. Zejtra vyrážíme…

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 23.7.2010 14:32 | karma článku: 20,13 | přečteno: 1819x