Charita s.r.o.?

Mohla by nějaká charitativní organizace podnikat, a tak vydělávat na svou prospěšnou činnost?

Nejsem si jist, ale myslím, že u žádné z existujících organizací by to ve spojení se způsobem, jakým obvykle získávají peníze, tedy organizace založené na vybírání přízpěvků, nebylo ze zákona možné. Ale kdyby se provedla nějaká úprava zákona, nebo kdyby se jednoduše založila společnost, jejíž celkový zisk by šel na charitativní akce, pak by to teoreticky nebyl problém.

Nedokáži říct, v jakém oboru by měla takováto společnost působit. Ale například si vzpomínám, že mnoho firem nabízející své produkty často využívá tak zvaných provizních prodejců. Jde v podstatě o přeprodej jejich produktů za provizi. Naše teoretická firma by se na takovýto prodej mohla zaměřit a jelikož je tato věc běžná, měl by dopad na cenu produktu být nulový nebo jen minimální, i přes skutečnost, že kupující v rámci ceny přizpívá na charitu. Pro snížení provozních nákladů by se mohlo jednat třeba i o rize internetový obchod, což je v dnešní době běžná věc. Důležitá je samozřejmě reklama. Ale s ohledem na to, kolik lidí zná různé charitativní organizace, které nebudu jmenovat, by propagace další neměla být takový problém. Navíc argument: "Nakupujte za stejné ceny a ještě udělejte bobrou věc," má určitě potenciál leckoho přesvědčit.

Ovšem otázkou stále zůstává, kdo by poskytl počáteční kapitál, a tak v případě neúspěchu pokryl ztráty spojené z nevrácených nákladů? Stát, který ročně investuje a dotuje přece tolik věcí? Nebo soukromé firmy, které se mimo své činnosti honosí i svými pravidelnými charitativními přízpěvky? Nebo ještě někdo jiný? I s vidinou vlastního zisku je těžké riskovat kapitál.

Je to jenom takový nápad a nevím na kolik je reálný. Možná jsem moc velký idealista.

Autor: Franta Kačer | neděle 22.6.2008 10:29 | karma článku: 5,70 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Franta Kačer

Jse

2.12.2010 v 22:07 | Karma: 10,35

Franta Kačer

Radek John v předvolebním duelu

28.6.2010 v 15:21 | Karma: 20,64

Franta Kačer

Věci veřejné v obrazech

21.6.2010 v 11:45 | Karma: 16,45

Franta Kačer

Náboženská reforma podle mého

23.6.2009 v 8:00 | Karma: 8,33