Saalbach ski cirkus, aneb vyléčení z top střediska

Koncem ledna jsme s kamarády vyrazili lyžovat do blízkých Alp. Po dvou letech lyžování v Loferu jsme zkusili jedno z top středisek v Rakousku.

     Jeli jsem dvěmi auty a celkem nás bylo 6. Cesta fajn, neb jezdíme v neděli po silnici 20 na kterou najedeme v Chamu a končí na kraji Rakouska. Až na místo pobytu v Hochfilzenu to je z Plzně 330 km, což není daleko. Původně jsme chtěli 5 dní lyžovat v oblasti Schneewinkel, která zahrnuje 110 km sjezdovek v pěti areálech.

     Ubytování bylo skvělé, 3 dvoulůžáky se sprchou na pokoji, sympatický domácí a za 6 nocí i se vzdušným a závěrečným úklidem příjemných 93 E na osobu. Vše bylo domluvené během 24 hodin mailem, adresu jsem našel na stránkách Hochfilzenu.

      Je to městečko známé především moderním biatlonovým areálem. Již nyní jsou tam poutače na světový pohár v prosinci 2017, neb koncem letošního roku jej vystřídá Nové Město na Moravě. Téměř polovinu městečka tvoří závod na zpracování magnesitu s neustále kouřícím komínem.

     Po příjezdu jsme strávili s domácím příjemný večer s ochutnávkou nápojů z bylin a ovoce v obou zemích. Pro oblast Schneewinkel jsou mezi areály velké vzdálenosti a po pondělním lyžování v areálu v Hochfilzenu jsem se domluvili na zakoupení třídenní permanentky pro ski cirkus, aneb Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Propojením se střediskem Fieberbrunn vzniklo celkem 270 km sjezdovek. Za 3 dny zaplatíte 142 E, což není úplně nejlevnější. Při každé platbě v duchu děkuji  ČNB a jejímu uměle drženému kursu koruny k euru.

     Z Hochfilzenu je na obě střediska stejně daleko, kolem osmi kilometrů a v úterý jsme začali v Fieberbrunnu. Než jsme překonali kopec a dojeli do Saalbachu, zabralo nám to 2,5 hodiny. Další 2 dny jsme jezdili z Leogangu, což je rychlejší, ale pokud mohu srovnávat, lépe jsme si zalyžovali v Hochfilzenu. V Saalbachu bylo velké množství lyžařů, a to ještě nezačaly prázdniny v Německu a v Nizozemí. Nejlepší terény jsou na konci údolí v Hinterglemmu, ale než se tam dostanete, uplynou z Leogangu 2-3 hodiny. Třetí den byla kvůli nedostatku sněhu cca třetina sjezdovek zavřených a díky poměrně nízké nadmořské výšce bylo po poledni až 15 °C, a kvalita sněhu tomu odpovídala. V Hochfilzenu, kde jsme lyžovali i poslední den jsme byli na cca 2,3 km dlouhé černé sjezdovce většinou úplně sami a díky severní orientaci zůstala tvrdá celý den. Na den stojí středisko 34 E, což je velice přijatelná cena.

     Nakonec jsme si na podmínky jaké panují v této zimě velice dobře zalyžovali, a pokud příště budeme vybírat kam pojedeme, zvolíme radši menší areál. Stejně většina z nás lyžuje na pár oblíbených sjezdovkách, a počet stovek kilometrů v areálu je spíše reklama.

     

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Havránek | čtvrtek 11.2.2016 10:58 | karma článku: 17,25 | přečteno: 1230x