Financování politických stran. Snížit státní příspěvek?

Miroslav Kalousek, zakladatel nové strany se starými figurami, přišel s další líbivou aktivitou. Dle jeho návrhu by stát měl snížit financování politických stran na polovinu. Že si takový návrh může dovolit je zjevné, neboť sponzorské dary se do jeho stranické pokladny jen hrnou.

TOP 09 je zahrnuta přízní movitých sponzorů, kteří však nedávají peníze jen tak bezúčelně. Ti, kdo mají k dispozici značné finanční prostředky, velmi dobře vědí, kterým směrem by se politika měla ubírat, aby se to pozitivně projevilo na jejich příjmech.

Média jsou v současné době plná zpráv o problémech s hazardem, lichvou a korupcí, které jsou často neřešitelné díky špatné legislativě. Nedávná korupční kauza komunisty Dolejše a kandidáta TOP09 Šustra poodhalila něco z parlamentních praktik při sponzorování politických stran. V případě Ladislava Šustra se ještě ukázalo, jaký typ bývalých lidovců inklinuje ke Kalouskovi.

Tvrzení Miroslava Kalouska, že původ ostatních darů jeho straně je křišťálově čistý, si už každý může vyhodnotit sám. Časem se můžeme dočkat i dalších líbivých iniciativ včetně zrušení platů poslancům. Stranám, které hájí zájmy horních deseti tisíc tento výpadek někdo rád pokryje. Zbývá jen otázka, kdo pak bude v parlamentu hájit zájmy normálních slušných lidí.

V současné době je hlavním příjmem parlamentních stran státní příspěvek. Strany, které ve volbách získaly 1,5 % voličů, získají sto korun za každý odevzdaný hlas příslušné straně. Strany, které získají mandát, dostanou za tento post 900.000 Kč v případě poslance a senátora, 250.000 Kč v případě krajského zastupitele.

www.derner.cz

Autor: Vladimír Derner | úterý 6.10.2009 10:18 | karma článku: 11,76 | přečteno: 1074x