Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár poznámek k vraždění neviňátek

Vymezení okamžiku, od kdy lze úmyslné způsobení smrti zárodku, plodu, novorozeněte či kojence chápat „jen“ jako zabití nebo „již“ jako vraždu, není až tak samozřejmé a jednoduché.

http://www.un.org/en/ecosoc/julyhls/photos.shtml

 

    Jednou z nitek, které se vinou naším morálním uvažováním, je otázka, od kdy (od jakého okamžiku) se stáváme lidskou bytostí. Jsme jí v momentě splynutí spermie s vajíčkem? Nebo až se shluk buněk usadí v děloze a je tak určeno, které buňky se budou podílet na utváření placenty a z kterých se vyvine budoucí embryo a jeho plodové obaly? Nebo, že by byl rozhodující moment o něco později, kdy vznikají základní vrstvy buněk zárodku, ze kterých se pak dále vytvářejí jednotlivé orgány a orgánové systémy? Po osmém týdnu od oplození má budoucí človíček již základy všech orgánů. Postupně ale teprve začínají fungovat. Zvláště mozek má před sebou ještě dlouho cestu růstu a vývoje.

    Nebo, že by tím rozhodujícím momentem byl porod? Jestli nastane dříve nebo později, je otázkou mnoha faktorů, ale také souhry mezi matkou a plodem. Vývoj jedince je s různými „výkyvy“ plynulý a bez jednoznačných předělů. Biologové a lékaři jsou postaveni do situace, že nedokážou spolehlivě vymezit žádné jiné hranice než oplodnění a smrt, případně ten porod. Ani na konci života nelze úplně jednoznačně definovat okamžik smrti. Ale i oplodnění je komplikovaný proces, byť zde je „rozhraní“ nejjednoznačnější.

    Ale můžeme jít dále. Od kdy si začínáme uvědomovat sami sebe, abychom mohli hovořit o člověku v jeho sociální rovině a ne jen biologické? A opět psychologové, kulturní antropologové a etologové mohou ukázat, jak je tento proces postupný a ne vždy jednoznačný.

    Pomiňme náboženský pohled, který, velmi zjednodušeně řečeno, předpokládá „vstup“ duše do těla, kdy duše je tou podstatnou entitou, jedinečností. Pak bychom se mohli dohadovat, kdy nastává ten okamžik. Pokud jej ztotožníme s oplozením (i když nevím, proč by to nemohlo být i kdykoliv jindy), pak je situace jasná a jakýkoliv vyvolaný potrat je vraždou. Jako biologovi se mi takovéto chápání příčí, protože si nemohu představit shluk buněk na úrovni láčkovce či sumky jako lidskou bytost. Podobně kompletní dědičná informace v oplodněném vajíčku není nic víc než soubor molekul DNA, příp. včetně RNA, a nikoliv lidská bytost. Uznávám však, že toto je poněkud pozitivistický přístup.

    V naší společnosti je zvláštní pozornost zaměřena na novorozeně. I přes možné výhrady je chápáno jako nový člen lidské společnosti a je předmětem plné (i právní) ochrany. Ublížení nebo zabití novorozeněte chápeme jako jeden z nejhanebnějších činů. V rámci rodiny je o malé dítě intenzivně pečováno. Je hýčkáno až do doby, kdy začne více rozlišovat svět vnější od „já“ a začne si prosazovat jako jedinec své požadavky. Pak záleží na metodách výchovy a odolnosti rodičů, jak dalece sáhnou k trestům. Ale (až na výjimky) dětem neubližujeme a nezabíjíme je.

    Ve světě zvířat není zabíjení mláďat, infanticida, ojedinělá. Většinou ji však můžeme pozorovat v souvislosti s vytvářením podmínek pro vlastní rozmnožování nového vůdčího samce; je tomu tak např. u paviánů, zeber, lvů. Ztráta mláděte (jeho zabití samcem) urychlí u samice možnost nového oplodnění. V takovéto podobě u lidí zabíjení dětí neznáme. Snad jen biblický příběh o vraždění neviňátek králem Herodem to připomíná.

    Přesto zabíjení dětí nebo jejich ponechání osudu s následkem smrti (ale z jiných důvodů) můžeme pozorovat u mnoha společností a kultur. Zajímavé je, že to bývá často spojeno s chápáním „lidskosti“ dítěte v dané kultuře. Jihoafričtí Sanové dávají matkám prostor pro to, aby buď z důvodu poškození dítěte nebo z důvodu příliš brzkého porodu po předchozím (mít více příliš malých dětí je neslučitelné s kočovným způsobem života lovců a sběračů) mohly dítě nechat zemřít. Teprve po asi 10 dnech je dítě řádně ošetřeno a přijato do lidské společnosti. U některých indiánských kmenů je toto období, kdy dítě není dosud „člověkem“, ještě delší. V minulosti pralesní indiáni nechávali v případě ohrožení „nadbytečné“ děti zemřít, aby se mohli věnovat jen těm, které byli schopni zachránit. Východoafričtí Masajové považují dítě za pokračování období plodu po celou dobu kojení. Pak je smrt takového kojence chápána jako u nás potrat. V souvislosti s kulturními tradicemi bylo dále vícekrát pozorováno (např. i v Indii a Číně, nikoliv tedy jen u „primitivních“ skupin) preferování synů na úkor dcer, a to tak dalece, že opomíjené dcery mají vyšší úmrtnost. V Číně bylo v souvislosti s omezeným počtem „povolených“ dětí zaregistrována přímo vyšší úmrtnost novorozeňat – děvčátek, takže skrytá infanticida.

    Problematika plnohodnosti jedince ve společnosti jde ještě dále. V tradičních společnostech je jedinec vřazen mezi dospělé až po prokázání svých schopností v iniciačním obřadu, často spojeným s nemalým utrpením (překonáváním bolesti, přežitím v nehostinných podmínkách bez pomoci apod.).

    Zabíjení dětí a činění jim bolesti není tedy vždy jedno a totéž. Ať se nám to líbí nebo ne, ať je to pro nás sebevíc nepřijatelné, tak sanská matka zahrabávající své novorozeně s vývojovou vadou do země není vražedkyní, zatímco matka u nás, která vhodí novorozeně do odpadkového kontejneru, ano (bez ohledu na případné těžké sociální podmínky a bez ohledu na záchranu dítěte bezdomovci v případě malého Čtvrtka).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | čtvrtek 26.8.2010 2:58 | karma článku: 11,44 | přečteno: 1571x
  • Další články autora

Vladimír Blažek

Cukrárna v domě č. 9

Z cukrárny U supa se šířily melodie hrané na elektronické klávesnici Yamaha. Pan Rudolf Kozák si tak vyplňoval pauzu, než přijdou návštěvníci. Nad ním na stěně odpočíval vycpaný sup. Na dveřích nápis „... jinak otevřeno, pokud jsou dveře otevřené“. Zkrátka poklidné ospalé odpoledne na náměstí ve Vimperku.

8.7.2012 v 0:52 | Karma: 12,94 | Přečteno: 980x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Naše „nahota“ a co všechno s ní souvisí

V 60. letech napsal známý zoolog a etolog knihu, která vyšla pod českým názvem (ne zcela správným) „Nahá opice“ – v originále „The naked ape“, což však znamená nahý lidoop. V ní se zaměřil na člověka pohledem zoologa. Inspirativní je v mnohém dodnes.

7.7.2012 v 22:00 | Karma: 12,45 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu

Poněkud polozapomenutý český spisovatel Jaroslav Putík napsal kdysi v nějaké své knížce, že bod nejhlubšího úpadku je současně bodem obratu. Tato myšlenka mi uvízla v mysli natrvalo.

12.6.2012 v 1:33 | Karma: 16,35 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Je dobré věřit v Boha?

Na iDnes mám oblíbených několik blogerů. Mezi ně patří i Vlastik Fürst. Pokud ve svých příspěvcích zrovna netlačí na pilu s tím, jak je dobré věřit v Boha, pociťuji s jeho životními názory rezonanci. Ale je tedy dobré věřit v Boha?

9.6.2012 v 0:21 | Karma: 13,96 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Blažek

Pravěcí bratránci a počátek člověka a lidství

Spletitost evoluce člověka je čím dál více komplikovanější. Alespoň se to zdá na základě srovnání genomu nás „pravých“ (tzv. anatomicky moderních) lidí, neandrtálců a tzv. děnisovanů. Co vše se za vztahy mezi námi a našimi bratry či bratranci skrývá?

8.6.2012 v 1:15 | Karma: 13,28 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1442x
Antropolog, kterému není nic lidského cizí. Učím biologickou antropologii a etologii člověka na Fakultě filozofické ZČU v Plzni. Mám různé (i kulturní) zájmy, leč nějak začínám stárnout a nestíhám.