Bio-láska a sex-light

„Zbožštění“ známek BIO, LIGHT, EKO má své příčiny, ale i následky. Chceme dělat pro své zdraví to nejlepší a tak podléháme snadno dojmům a iluzím, co ke zdraví vede.

Tzv. Big-mac-light

 

     Označení BIO snad původně znamená, že něco je biologického a ne umělého původu. Přeneseně BIO produkty chápeme jako ty, které jsou získány přirozenou cestou bez zásahu umělých hnojiv, umělých látek proti škůdcům, umělých barviv a umělých vůní. Skutečnost však směřuje k tomu, že jsou jako BIO produkty označovány i ty, kdy se alespoň chvíli „pásla koza na mezi“. Necháváme se podvádět a i když to tušíme, nevíme si s tím rady. Místo, abychom kontrolovali a požadovali kontrolu zdrojů, platíme více peněz za „bio-nadhodnotu“. Naštěstí si tím nenavozujeme nic víc.

     Hůře jsme na tom s označením LIGHT. Nikdo přesně neví, co to znamená a překlad z angličtiny nám nijak nepomůže (světlo, snadný, lehký a mnoho podobných významů až po osvícení či záře v očích). Potraviny, nápoje a kuřivo se snaží pomocí tohoto zaříkávadla spotřebitele „ochránit“, ale nikde není řečeno před čím, jak. Uživatel je ponechán snění a domýšlení, jak dalece uleví svému tělu od nadbytečných kalorií v podobě cukru nebo tuků, ošklivého nikotinu, zlověstného cholesterolu. Zde se jedná doopravdy o podvodné „oblbování“, a to bez ohledu, že je na obalu uvedeno, kolik je v jogurtu procent tuku a kolik je gramů cukrů v Coca-Cole.

     Nálepka EKO nám dává přeci jenom nějakou záruku něčeho pozitivního vůči životnímu prostředí, ale bez právní jistoty – nezbývá nám než důvěřovat výrobcům ekoproduktů a kontrolovat je. Původně ekologie byla přírodovědnou disciplínou o vztazích mezi organismy. V nánosu všech ekologií a ekologických směrů se původní vědeckost vytrácí, ale nějak tušíme, že naše „eko-chování“ těm organismům v přírodě (a tím i nám) pomůže či alespoň neuškodí.

     Nálepky a značky jsou zrádné. Zbavují nás vlastního názoru a to bychom si neměli nechat líbit.

     Pokud bude BIO označovat něco přirozeného, rád bych na rozdíl od kyber-lásky prožíval bio-lásku, a pokud LIGHT znamená, že je něčeho málo, rád bych se vyhýbal light-sexu. Eko-lásku či eko-sex by snad bylo možné chápat jako dění probíhající v přírodě, což by akceptovat šlo (ale pozor na zalehnutí jasoně červenookého).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Blažek | středa 1.6.2011 0:15 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1501x