Proč má Sobotka navrch?

Premiér Bohuslav Sobotka se dostal do situace, kterou většina smrtelníků nemusí chápat, proto jej považují za slabocha nebo pomatence. Není tomu tak.

          Premiér musí vést vládu, koaliční a další jednání. Garantuje morální, politickou a odbornou

 integritu vlády. V okamžiku, kdy není spokojen s jakýmkoliv členem vlády, musí jej odvolat. To se stalo v případě  ministra financí Andreje Babiše, jehož pokles kredibility již dlouho neumožňoval pokračování ve vládní funkci. V okamžiku, kdy se jej rozhodl premiér odvolat, najednou zjistil, že „nemůže“, neboť jej „podrží“ jeho politický sympatizant prezident Zeman. Přišel tedy s nápadem, že kvůli Babišovi padne celá vláda. Ohlásil to prezidentovi, načež se dozvěděl, že prezident Zeman opět nebude ctít ducha ústavy a místo celé vlády odvolá pouze Sobotku. V okamžiku, kdy byla partie rozehrána, musel však konat. Změnil demisi na pouhé „jednání s prezidentem  o demisi“, na což má jako premiér právo. Dokonce to je jeho povinnost.  Prezident Zeman si však nenechal ujít možnost jej ponížit a zorganizoval celé setkání jako „demisi“. Zdánlivě  silová hra v daní okamžik měla ukázat Zemanovu převahu a Sobotkovo ponížení. Pokud v daném vystoupení ha Hradě někomu imponovala Zemanova jízlivost, tak na mě působila zcela opačně. Cítím se vždy trapně, když je ponižován člověk. Pokud v minulosti Zemanovi procházelo, když ponižoval své odpůrce na náměstích českých měst, ponížení premiéra se mu může stát osudným. Zemanovi se podařilo Sobotku dostat do pozice bezmocného, slabého, trapného a neschopného outsidera. Opak je však pravdou. Sobotka jako politický metador si pouze přišel na Hrad ověřit svoje podezření, že Zeman neodvolá celou vládu i s Babišem. Pochopil, že v rozehrané partii musí pokračovat jiným způsobem. Jeho oddálení demise se může protáhnout až do podzimu a mezitím se obnaží další slabiny ministra Babiše i prezidenta Zemana. V tom se jeho zdánlivá prohra z hlediska šachové strategie  může jevit pouze jako bezvýznamný tah pěšcem. Další tahy přijdou na řadu a své vykonají i média a veřejné mínění. Až se Zeman vrátí z Číny, přijede do jiné země a není vyloučeno, že jeho politické spojení s Babišem se mu stane osudným. Sobotka to ví a v tomto mu držme palce.

            Zdůrazňuji, že Bohuslav Sobotka mi nebyl nikdy sympatický a sociální demokracii považuji za stranu, která opakovaně poškozovala  hospodářství a svobodu v této zemi.  Navzdory tomu, z hlediska vyššího principu mravního,  zodpovědně prohlašuji, že Sobotku považuji za demokratického politika, který se postavil proti silnému populisticko-korporativistickému spiknutí prezidenta Zemana a ministra financí Babiše. V tom má můj obdiv a podporu, jako že se občanský demokrat jmenuji.

Autor: Vít Šlechta | pátek 5.5.2017 9:12 | karma článku: 30,32 | přečteno: 1284x
  • Další články autora

Vít Šlechta

Psychoterapeutické komiksy

12.4.2024 v 19:04 | Karma: 5,72

Vít Šlechta

Váchalův imperativ

3.12.2023 v 23:01 | Karma: 12,22

Vít Šlechta

Evropou obchází zelené strašidlo

4.11.2022 v 13:15 | Karma: 28,30

Vít Šlechta

Šťastná koalice

24.12.2021 v 6:41 | Karma: 15,06