ODA jako SODA

Slabá Občanská demokratická aliance. Taková byla vždycky, i v dobách svého největšího rozkvětu, kdy se snažila hrát roli „ODS s lidskou tváří“. Zahubila ji čtyřkoalice s Lidovci, ze které se již po roce 2002 nevzpamatovala.

Teď se ji pokouší resuscitovat Pavel Sehnal. Žel, ODA  je stále slabá a ještě slabší.

Když si čteme program ODA, místy nevíme, zda-li se máme smát nebo plakat.  Autoři programu se dopouštějí školácké chyby, když nerozlišují mezi strategií a zbožným přáním. Čtenář se tak dozví, jaký ideální svět si politici z ODA představují, méně se již dozví o tom, jakým způsobem by k tomu společnost měla dojít. Co si máme pomyslet nad hesly typu: „Urychlení práce úřadů“, nebo „Podpoříme zefektivnění zemědělství“? „Hašteření politiků nesmí bránit rozvoji měst“, „Zlepšení dostupnosti praktických lékařů, zubařů a pediatrů na území celé ČR“, „Škola nás musí naučit se učit“, „Soudy musí rozhodovat rychle“, „Je důležité to, co dýcháme, jíme a pijeme“, to jsou další perly z programu novodobé ODA.  Kdyby podobný program napsal neúspěšný maturant, měl bych pro něj pochopení. Když jej sestaví tým vysokoškolských odborníků, podezírám je z prvoplánovité naivity nebo nějakých vedlejších úmyslů.

Nevím, možná se Pavel  Sehnal inspiroval u hnutí  ANO a domnívá se, že je možné naivního voliče přetáhnout kdykoli čímkoliv. Liberálně-konzervativní volič je však přeci jenom náročnější a o jeho přízeň dnes soutěží především ODS s TOP 09. Ostatně, programově má ODA nejblíže právě k TOP 09. Proč tedy  neposílí její řady?

Drobení české pravice, neschopnost vytvořit pravicový konsensus, jehož příznakem je vznik nových stran se staronovým programem a nezkušenými nebo recyklovanými osobnostmi. Doprovodným jevem tohoto stavu je právě vznik ODA či Realistů, jejichž dopad na praktickou politiku je pak mizivý, nebo přímo  negativní.

Demokracie tyto jevy umožňuje. Spolu s ostatními si však musím povzdechnout: „Škoda úsilí, které mohlo být vynaloženo účelněji jinde. V zavedených politických stranách, nad jejichž existencí tito  novátoři ohrnují nos, ale kterým  ve skutečnosti svým významem nesahají ani po kotníky.“

Autor: Vít Šlechta | pátek 30.6.2017 12:15 | karma článku: 16,72 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Vít Šlechta

Psychoterapeutické komiksy

12.4.2024 v 19:04 | Karma: 5,72

Vít Šlechta

Váchalův imperativ

3.12.2023 v 23:01 | Karma: 12,22

Vít Šlechta

Evropou obchází zelené strašidlo

4.11.2022 v 13:15 | Karma: 28,30

Vít Šlechta

Šťastná koalice

24.12.2021 v 6:41 | Karma: 15,06