Charisma poctivého úředníka

    Voliči očekávají od  svých vrcholných  představitelů charisma, onu šťavu života, onu třetí strunu, onen politický sex-appeal. Očekávají, že je slovo politika povzbudí, nadchne a pohladí.
Stane se Petr Fiala 13. premiérem České republiky?

    Kromě politických Don Chuanů, Napoleonů a Kennedyů existuje ještě jeden politický typ, který na prvnípohled působí nevýrazně, avšak ve svém důsledku vykoná více práce než výše zmínění. Je to typ poctivého úředníka. Zdánlivě  si s sebou nese hendikep, neboť poctivost, vzdělanost a důslednost není na první pohled vidět. Projeví se až časem, když přinese své plody ve formě konsenzu, stability společnosti a hospodářského rozvoje. Poctivý úředník nemusí křičet, aby prosadil své názory. Poctivý úředník věnuje tolik úsilí politické analýze a koncepci, že je schopen pro společné cíle získávat odbornou i širokou veřejnost. Jakmile občané jednou zakusí plody klidného rozvoje, bez přemýšlení dají politikovi hlas znovu a znovu. Ne nadarmo si velké evropské demokracie opakovaně volily politiky bez charismatu, jenom kvůli tomu, že jejich vláda byla předvídatelná a konsensuální.

    V poslední  době se jeden český  politik s charismatem poctivého úředníka postavil současnému premiérovi v rovnocenném zápase a zdá se, že vítězí, že si získává čím dál více sympatizantů, kteří oceňují jeho akademickou poctivost a pravdivost.

    Podoben Mirkovi Dušínovi, dává lidem zakusit charisma poctivého úředníka. Díky němu se do politiky opět vrátila slušnost a argumentační poctivost, což není marná hodnota a lidé, zdá se, jsou připraveni ji ocenit. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Šlechta | pondělí 4.10.2021 1:03 | karma článku: 9,22 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Vít Šlechta

Psychoterapeutické komiksy

12.4.2024 v 19:04 | Karma: 5,72

Vít Šlechta

Váchalův imperativ

3.12.2023 v 23:01 | Karma: 12,22

Vít Šlechta

Evropou obchází zelené strašidlo

4.11.2022 v 13:15 | Karma: 28,30

Vít Šlechta

Šťastná koalice

24.12.2021 v 6:41 | Karma: 15,06