Diskuse

Kniha s e-

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Po pozorném pročtení vašeho textu jsem dospěl k přesvědčení, že vám se prostě myšlenka elektronických knih nelíbí a za každou cenu se snažíte svůj pocit nějak rozumově zdůvodnit. Bohužel nemáte zkušenost s užíváním elektronické čtečky a dopouštíte se tak řady mylných závěrů. Pokusím se vám vysvětlit, jakých. (Jinak předestírám, že za elektronickou čtečku považuji pouze zařízení s e-inkem a nikoliv víceúčelový tablet. Pokud mluvím o čtečce, je to e-inková čtečka.)

Získávání knih

--------------

Nákup - sama si vybíráte kníhy přes e-shop, výběr elektronické verze je v tomto případě naprosto totožný. Jen s tím rozdílem, že knihu si můžete koupit a v podstatě obratem se do ní začíst. Mohu vás ujistit, že je to úžasná a značně návyková vlastnost. Možná přijdete o takové to procházení kamenným obchodem, upoutá vás obálka, vezmete knihu do ruky, přečtete upoutávku, možná zběžně prolistujete... ale i to jde obejít prodejním modelem, kdy si v takovém obchodě budete moci prohlédnout fyzickou knihu a koupit elektronickou verzi, popř. u čistě elektronických vydání si prohlédnout atrapu kníhy.

Půjčování - půjčit si elektronickou knihu u nás v podstatě zatím nejde (pokud vynechám ojedinělé projekty), ale v USA už to možné je, a věřím tomu, že časem se tato možnost dostane i k nám. Pak si budete moci vypůjčit knihu z pohodlí domova (nebo odkukoliv, kde budete připojená) a prakticky ihned. (I když u vás to možná bude negativum, neboť budete argumentovat ztrátou sociálního kontaktu. ;-)

0 0
možnosti

Používání čtečky

----------------

Omrzlé prsty - vám opravdu nehrozí. Jednak existují čtečky s tlačítky pro posun stránek, jednak i čtečky s výhradně dotykovým ovládáním lze ovládat i v rukavicích (pokud se nemýlím, Kindle Paperwhite je tento případ). Dále většina čteček je plastových, není to žádný kov, který vás studí. Lidé je navíc mívají v nějakém pouzdru, já osobně mám ke svému Kindlu originální obal od Amazonu, které se otevírá jako kniha, má příjemnou zelenou barvu a texturu připomínající kůži. Taktilně vjem je rozhodně příjemnější než u naprosté většiny fyzických knih.

Otisky prstů - hrozí jen u dotekového ovládání, ale i tam dle tvrzení majitelů takových zařízení (což já nejsem) nejseu otisky příliš patrné. Displej čteček je totiž oproti mobilům a tabletům matný.

Čtení přes rameno - to jste asi nemyslela vážně, ne? Záleží je na vás, jaké písmo si zvolíte, pokud vám nevadí klasická velikost písma u paperbacku, nic vám nebrání nastavit si stejnou velikost i na zařízení. Vlastně, ono je to přesně naopak, u elektrnické knihu méně hrozí, že někdo pozná, co čtete. Amazon na tom dokonce postavil jednu vtipnou reklamu, kterou doporučuji ctěné pozornosti: http://www.youtube.com/watch?v=MK8Lr_HL3eYi

Výdrž - ano, kniha má výdrž desítky let, s tím se (zatím?) žádné zařízení rovnat nemůže; na druhé straně je málo elektronických zařízení, které mají tak dlouhou výdrž jako e-ink čtečky, u nichž jsou 3-4 týdny zcela běžné. Ještě se mi nikdy nestalo, abych nemohl číst, protože bylo zařízení vybité, a nebo aby se snad vybilo v průběhu čtení - což například o mobilu rozhodně tvrdit nemohu. Výdrž je tak dlouhá, že se během těch pár týdnů vždy najde příležitost připojit čtečku k nabíječce.

0 0
možnosti
RH

Vy jste roztomilé telátko. Za váš názor se opravdu na vás nedá ani zlobit, ale možná, kdybyste tu čtečku někdy sama zkusila, poznala byste její výhody. Miluju knížky a to tak, že jsem si je kupoval, jen abych je měl. Stejně jako vy nečtu knihu víc než jednou (až na výjimky), ale stejně je mám rád, rád na ně šahám, rád se na ně dívám. Ale od té doby, co jsem si pořídil čtečku (nejprve Kindle 3 a posléze Kindle 4) už papírové knihy nekupuju a ani nečtu. Dříve jsem byl hrozně omezen, dneska si přečtu to, na co mám zrovna chuť. Objevím autora a během měsíce přečtu 5 jeho knih. Baterka ve čtečce opravdu nedojde v okamžiku, kdy je to nejnapínavější, protože když vám čtečka zahlásí, že ji máte nabít, můžete číst klidně ještě celý den, než se skutečně vypne.

Lidé často namítají, že je to úžasný pocit se "mazlit" s papírovou knihou, ale jakmile je pohltí děj, už se s ní nemazlí, už ji hltají a je jedno, jestli v papíru nebo ve čtečce. Manželka rok odolávala. Musel jsem ji násilím donutit, aby si alespoň jednu knihu ve čtečce přečetla. Přečetla ji a už mi čtečku nevrátila a já si musel koupit jinou.

1 1
možnosti

Az budete mit vsude po byte knihy (papirove) a nikde zadne dalsi misto, az pojedete na dovolenou letadlem s limitovanou vahou zavazadla, az nebudete chtit vlacet v tasce 20 kilo knih, ale chcete si je precist, az nebudete moct dat za knihu minimalne 350 Kc, az......

...budete moc rada, ze existuji ctecky. Tedy pokud se s nejakou naucite zachazet. A velikost pisma si muzete zmensit tak, ze to prectete jenom Vy - i v tramvaji.

2 1
možnosti
Foto

Já tedy nevím, ale na dovolenou si lze knihy vypůjčit v knihovně, mnoho jich je vyrobeno z "lehkého" papíru, tak tolik neváží. A že zaberou v kufru místo? Věřte, že pro milovníky papírových knih to není žádná překážka:-)

1 2
možnosti
VS

Na čtečce, na rozdíl od mobilu, nejsou otisky prstů vidět.

1 1
možnosti
SV

Jak na které, ale každopádně u černé máte oťupané okraje vždy - tam se to neschová a u matné zase zadní část. Recenze mám nastudované, kdybych se pro ni náhodou rozhodla, proto bych musela kupovat bílou nebo stříbrnou a ty se mi nehodí ke všem kabelkám ;-D;-D;-D

0 2
možnosti
MH

Miluji knížky! Ty staré, ze kterých vane vůně jejich stáří, jistá moudrost věků, u těch hodně starých i odlišná čeština nad kterou člověk chtě nechtě musí přemýšlet.

Miluju knížky! Ty nové, vůni jejich tiskařské černě a papíru, otáčení stránek kterých se předemnou 'nikdo' nedotkl.......

Není nad to mít v rukou knížku, cítit její váhu, vlastnit jí jako poklad, jako studnu poznání!

Přesto mám e-četčku a mnoho e-knih. Pokud někam jedu (lékař, dovolená...) beru ji sebou, na rozdíl od jedné knížky, mám v kabelce obrovskou knihovnu a mohu mohu si vybrat knihu podle momentální nálady. Není nad to si na úřadě přečíst satiru, u lékaře něco humorného, ve vlaku třeba scifi, a nemusím se přitom bát že mně něco z nákupu v kabele knížku poškodí, umaže nebo pomuchlá. A jen tak mezi náma, některé klížky svým formátem často přesahují možnosti i větší kabelky. A co se týká výdrže baterky, ještě se nestalo aby mi 'odešla' při běžném provozu v půlce stránky. Ale možná je to tím že jsem si zvykla nabíjet ji stejně často jako mobil - tedy jednou týdně!

3 0
možnosti
Foto

Děkuju!R^Cítím to stejně.-)

1 2
možnosti
MK

Problém knihoven, aspoň u nás, je takový, že skoro nikdy tam není kniha, kterou zrovna chci číst, takže se dost často dostanu jen k nějaké pdf verzi knihy a ta se tedy lépe čte ve čtečce, případně tabletu, než na počítači. 

Papírové knihy jsem už taky přestal kupovat z podobného důvody jako vy - prostě zabírají místo.

1 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 639x
Šestadvacetiletá ženština, která by ráda žila jen ve svém vlastním světě, ale přesto každé ráno zvědavě kouká z tramvaje při okružní jízdě Prahou cestou do práce. Někdy je trochu workoholik a někdy se před vším schovává. Nesnáší mytí nádobí a podléhání (komukoli, čemukoli).