Válka nebude, trestné výpravy ano

Světové agentury dnes ráno informovaly o íránském útoku na dvě americké základny. Už včera jsem psal, že z tohoto mraku pršet nebude. Válku ne, ale klasické trestní výpravy "oko za oko, zub za zub" , lze zcela reálně očekávat.

Útočí-li na Hizballáh na Izrael, vystřelí v rámci jednoho útoku stovky raket, zatímco při tomto útoku  na dvě americké vojenské základny Peršané využili pouhých 15 až 20 raket (údaje o počtu vystřelených raket se různí). Směřovaly mimo kasárna, takže  žádné oběti nebyli hlášeny. Útok jen potvrzuje obecně platný poznatek, že jsou to - díky své tři tisíce let staré říši - velmi zkušení a všemi mastmi mazaní stratégové. Peršané vystřelili  tak malý počet raket jen proto, aby před světem neztratili tvář, ale zároveň nezavdali Američanům podnět k masivní odvetě. Chytře využili poznatku  z útoku svých dronů na saudsko-arbská ropná pole, kde se ukázala slabina amerických Patriotů, které je nedokázaly sestřelit. 

Teherán ani jinou možnost "odplaty", ve své podstatě, ani neměl. Armádu má slabě vyzbrojenou i vycvičenou a jediná ozbrojená složka, která je na požadované úrovni je íránská Revoluční garda. V zahraničí působí řádově 15 000 jejich bojovníků, kteří nemohou Američany a jejich spojence životně ohrozit. Trochu mě zaráží, proč Američané své základny z hlediska protiraketové obrany trochu lépe nezabezpečili!

Osobně se domnívám, že Peršané válku nechtějí, takže budou volit salámovou taktiku postupných kroků k vytlačení Američanů ze svého zájmového teritoria. Otázkou je, jak na tuto taktiku zareagují Američané. Neočekávám válku, ale vzájemné trestné výpravy ano. Na straně druhé, jsou  americké firmy jako je Boeing, který na civilní frontě notně krvácí, takže velká vojenská zakázka by jim určitě přišla vhod. Válka s Íránem by byla pro řadu amerických firem velká obchodní příležitost. Tak uvidíme ....

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Klíma | středa 8.1.2020 9:37 | karma článku: 17,81 | přečteno: 598x