Válka na Ukrajině: vzor Sýrie

Válka na Ukrajině je nevyhnutelné. Jak bude vypadat její scénář a výsledek? Kdo na ní vydělá a kdo prodělá?

Rusové budou jen těžko opakovat chybu z Prahy, kdy k nám v rámci „bratrské pomoci“ demonstrativně poslali vojska, tak říkajíc před televizními kamerami.  Spíše bych odhadoval, že na Ukrajinu pošlou vojáky v civilu, jako součást místní „domobrany“. Vznikne tak občanská válka po vzoru Sýrie.

Útočit budou muset Kyjevští ozbrojenci. Jak je těžké dobývat dům od domu, se přesvědčili Američané i Rusové v Afganistanu, Izraelci v Bejrútu a Syřané doma. Navíc proti regulérní ukrajinské armádě bude stát moderně vyzbrojený, dobře zásobovaný nepřítel s velkou bojovou převahou. Zatím nevíme, jak se sama ukrajinská armáda zachová. Zůstane jako celek loajální Kyjevu, nebo se také rozdělí? Ministrem obrany byl nově jmenován admirál Ihor Teňuch, bývalý velitel námořnictva, který během rusko-gruzínské války nařídil zablokování ruských lodí v Sevastopolu. Jinými slovy, jde jednoznačně o protirusky zaměřeného velitele, který v Moskvě musí působit jak červený hadr na býka. Pokud Ukrajinci chtěli spáchat sebevraždu, lépe si vrchního velitele vojsk vybrat nemohli. Válka je téměř jistá.

Díky Tatarské, převážně muslimské menšině na Krymu se do války zapojí ještě arabské státy, včetně čečenských separatistů a evropských muslimů. Národnostně tak proti sobě budou bojovat převážně Slované, přičemž ti Ukrajinští budou podpořeni muslimy. Čeští, Polští a Slovenští Slované se postaví po bok protiruské koalice a nastane dlouhodobá, vojensky i ekonomicky náročná bratrská řež. Těžko odhadnout, jak jsou slovanské ekonomiky připraveny podílet se na nákladech případné války. Bude pro ně jistě znamenat velkou zátěž a není vyloučené, že přispěje k jejich ekonomickému kolapsu. Národností rozměr války na Ukrajině je přitom klíčový. Žádný německý či americký voják se domů v rakvi nevrátí. V nich se budou vracet pouze Slované!

Válka na Ukrajině bude pro Němce a Američany zejména ohromný „kšeft“. Američané vytisknou dolary, Němci Eura a půjčí je ukrajinské vládě. Američané dosazením Arsenije Jaceňuka za předsedu vlády a Němci Vasilijem Kličkem si pojistili, aby se válečné zakázky dostali do rukou těch „správných, firem“. Německé a americké firmy tu shrábnou tučné zisky a na ukrajinské oligarchy zbudou jen drobky. Válečné zakázky na protivné straně, shrábnou ruští oligarchové a na válce též zbohatnou. Válka oslabí ukrajinské oligarchy, což přispěje těm ruským k jejich pohlcení. Válka na Ukrajině je pro východní i západní kapitál nesmírně výhodná a tak i nevyhnutelná.

Jak nakonec tato vnitrodruhová slovanská řež dopadne, není těžké předpovědět. Rusové nemají zájem Ukrajinu dobýt a výrazně ji tak ponížit, takže sázím křížek - „remízu“ v podobě „rozděleného Berlína“.

 

Autor: Vít Klíma | pátek 28.2.2014 11:23 | karma článku: 19,80 | přečteno: 1160x