Troška židovské moudrosti k Novému roku

Možná někoho z Vás zaujme jeden Jomkipurský příběh, který se možná stal, možná nestal a někdo si jej jen vymyslel, kdo ví? Faktem je, že v Novém roce trochu zmoudřet - by každému z nás - za tu námahu stát mělo.

V jedné vesnici žil otec se synem, hrozným rošťákem, který nevynechal jedinou příležitost provést nějakou lumpárnu. Jednou dostal otec nápad a na verandě postavil širokou fošnu. Když se ho zvědavý synek ptal, k čemu slouží, odpověděl: „po každé tvé nepleše do ní zatluču jeden hřebík.“ Chlapci šlo vše jedním uchem tam a druhým ven a fošna se brzo zaplnila. Čas plynul, chlapec dospíval a začal sekat dobrotu. Tatínek nelenil a za každý synův dobrý skutek vytáhl jeden zatlučený hřebík. Rok se sešel s rokem, z chlapce vyrostl mladý muž a ve staré fošně zbylo mnoho děr, ale už žádný hřebík. „Otče, ta fošna vypadá hrozně.“ Otec se na prkno podíval a souhlasně přikývl. Vstal, sešel do dřevníku a za chvíli se vrátil s novou. „Ta tu teď bude na znamení tvého zmoudření.“

Židé modlící se v synagoze při svátku Jom kipur. Olej na plátně, Maurycy Gottlieb (1856–1879), Muzeum umění v Tel Avivu.

 

Autor: Vít Klíma | pondělí 1.1.2018 10:16 | karma článku: 27,47 | přečteno: 960x