Thomas Mann: „buď bude Německo evropské, nebo Evropa německá“!

Většina čtenářů je už unavena spoustou komentářů k BREXITU, nicméně se často opomíjí tak důležitý fakt, že případný odchod Británie z EU výrazně usnadní její přeměnu ve Svatou říši římskou národa německého se sídlem v Bruselu.

Obecně platí, že každá aliance těží z pozice svého nejsilnějšího člena, ale zároveň se mu také hodně přizpůsobuje. Nepřizpůsobuje se EU už dnes Německu více, než je zdrávo? Neobnovuje se Svatá říše římská národa německého se sídlem v Bruselu? Neobnovuje se německá Evropa?

Císařovna Merkel

Kancléřka Angela Merkel se dnes chová jako nekorunovaná císařovna obnovené Svaté říši římské národa německého a nastoluje v ní politiku: „co je dobré pro Německo je dobré i pro zbytek EU“ (zbytek říše). V případě finanční krize prosadila politiku „úspor a škrtů“ a v případě migrační krize smlouvu s Tureckem. Zbytek říše většinou postavila před hotovou věc s varováním, pokud její rozhodnutí nějaká země neschválí či zpochybní, bude po zásluze potrestána. V našem případě (odporu ke kvótám), krácením benefitů vyplývajících z členství v Unii, zejména pak na penězích z fondu soudržnosti. Německu se dnes „prostě“ neodporuje, Německo se poslouchá!

Británii můžeme my Češi a Slováci jen tiše závidět, protože nás se nikdo neptal, zda chceme či nechceme žít ve Svaté říši římské národa německého, nebo jinými slovy, zda by se Čechy a Slovensko měly stát její součástí. Želet případného odchodu Británie budou zejména ti, kteří si změnu Evropské unie ve Svatou říši národa německého nepřejí, protože Británie byla jejím rozhodným odpůrcem! Já bych si přál evropské Německo a ne německou Evropu. Vy ne, vážení čtenáři?

Autor: Vít Klíma | úterý 21.6.2016 8:57 | karma článku: 25,14 | přečteno: 535x